Danileț: CCR poate permite arestarea lui Șova

Danileț: CCR poate permite arestarea lui Șova

Senatul poate fi pus în situația de a reevalua votul în cazul senatorului PSD, respectiv să încuviințeze solicitarea DNA.

Conflictul iscat între Parchet și Parlament, ca urmare a votului de respingere a arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova, va fi soluționat de Curtea Constituțională. Nu este exclus ca judecătorii CCR să ajungă la concluzia că votul exprimat a încălcat Constituția și să dispună o soluție prin care Senatul să adopte o hotărâre prin care să accepte cererea DNA de arestare a lui Șova. „Senatul a votat deja. CCR poate să decidă dacă votul respectă Regulamentul (hotărârea se adoptă cu votul majorităţii senatorilor) sau Constituția (care prevede votul majorității senatorilor prezenți)și Senatul să redacteze o hotărâre în baza deciziei Curții.

Senatul nu a încuviințat reținerea și arestarea senatorului Șova, dar nu a obstrucționat în niciun fel continuarea urmării penale, a dat asigurări Tăriceanu.

Nu este necesară reluarea votului. Este o soluție pe care o întrevăd”, a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru EVZ. El a precizat că în motivarea deciziei, CCR va arăta și soluția, respectiv punerea în aplicare a Regulamentului sau a Constituției. Danileț a mai precizat că Senatul nu are competenţa constituţională de a realiza justiţia, iar în acest caz a împiedicat luarea unor măsuri procesuale.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că nu poate fi de acord cu critici publice venite dinspre alte autorități ale statului la adresa Senatului şi menţionează că, după votul în cazul Şova, „nimic nu stă în calea” procurorilor de caz de la DNA să finalizeze ancheta şi să-l trimită pe acesta în judecată. „Anchetarea sa de către DNA nu a fost şi nu este împiedicată în niciun fel de Senat”, a mai spus Tăriceanu.

În aprilie, începe războiul cu ANI

După ce Senatul a decis că este for decizional, Camera Deputaților s-a trezit de câteva zile pe masă cu două proiecte de lege privind modificarea legii ANI, proiecte care vor intra în dezbaterea comisiilor în luna aprilie. Aleşii vor ca interdicţia de ocupare a unei poziţii publice timp de trei ani să funcţioneze doar pentru funcţiile în care au fost găsiți incompatibili. Din cei nouă inițiatori ai unuia dintre proiecte, șase sunt în conflict cu ANI. „Pentru mine ca maghiar e foarte interesant că românii nu înţeleg ce sens are cuvântul aceeaşi. Pentru mine este clar că aceeaşi funcţie este aceeaşi funcţie. Adică dacă eu sunt deputat, nu poate fi vorba de o funcţie de a mea de acum 24 de ani de consilier local. Cel puţin pentru mintea mea, aşa cum am învăţat eu limba română”, a declarat pentru Digi24 Marton Arpad, deputat UDMR. Cel de-al doilea proiect a fost inițiat de senatorea PC Cristiana Anghel.