Daniela Tobă (ex-STS) despre schimbarea deciziei UE în privința Ungariei. De ce nu a fost primită România în Spațiul Schengen

Sursa: Facebook/ Viktor Orban

Uniunea Europeană a acceptat să reducă penalizarea financiară administrată Ungariei. Decizia UE a fost luată după ce guvernul de la Budapesta a spus că va renunța să blocheze măsurile de ajutor pentru Ucraina.

Daniela Iuliana Tobă, fost purtător de cuvânt al Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), a explicat că printre măsurile pe care Uniunea Europeană vrea să le pună în aplicare se numără pachetul de ajutor pentru Ucraina și impunerea unui prag minim pentru impozitul pe profit. Ungaria era pe punctul de a pierde 7,5 miliarde de euro din fondurile UE, din cauza îngrijorării Bruxelles-ului că banii ar putea alimenta corupția din țară. Cu toate acestea, statele membre au decis să reduca suma la 6,3 miliarde de euro pentru ca guvernul de la Budapeste să nu voteze împotriva măsurilor UE.

Tobă a mai spus că au mai fost introduse o serie de condiţii în privința accesului la banii pentru planul de redresare pentru „ ca să nu pară chiar papagali, ăia din Comisie”. Fostul purtător de cuvânt a punctat și problema aderării României la Spațiul Schengen. Tobă a precizat că a obserbat „în treacăt” că sunt multe persoane angajate la conducerea companiilor austriece de pe teritoriul României.

„Câtă vreme în România neveste de premieri şi şefi servicii sunt angajate la companii austriece din ţară, câtă vreme teancuri de rezervişti din servicii sunt angajaţi în companiile astea, câtă vreme austriecii continuă să fie ultradarnici cu şpăgile în buzunare de politicieni, cam cine dintre decidenţii români cu responsabilitate pe Schengen credeţi că ar vrea să deranjeze frumuşeaţa de armonie bănoasă cu Austria? Oh, da, ne facem că ne încordăm acum muşchii, dar numa' ăia faciali”.

Daniela Tobă nu înțelege de ce lumea a uitat de votul Olandei

Fostul purtător de cuvânt a mai adăugat că lumea nu trebuie să uite de votul Olandei. Daniela Tobă consideră că Austria și Olanda „au mers mână în mână” pentru a bloca intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. În plus, ea a mai precizat că atâta timp cât țara noastră nu se va decupla de Bulgaria, iar războiul din Ucraina nu va lua sfârșit, șansele ca România să adere la spațiul de liberă circulație sunt reduse.
În ceea ce privește votul Austriei, Tobă a spus că își menține opinia că decizia guvernului de la Viena nu a fost luată din interese politice sau personale, ci ca „urmare a intereselor acelui grup de state europene care privesc din alte perspective decât americanii extinderea războiului pe spaţiul european”. Tobă a mai adăugat că ea crede că afirmațiile șefului NATO au fost uitate prea repede.
Jens Stoltenberg a afirmat în urmă cu ceva timă că „dacă lucrurile merg prost, pot merge îngrozitor de prost. Este un război teribil în Ucraina”. „Cu asta are legătură, în opinia mea, respingerea noastră în Schengen. Austria nu e în NATO, nu doreşte deloc să fie, iar graniţele libere în ecuaţia unui război extins prin est i-ar ridica serioase probleme de securitate naţională. Şi nu numai ei”.