"Daniela, fii barbata!"

Fosta Miss Romania Daniela Nane o va juca pe femeia fatala Zoe Trahanache intr-o noua montare a "Scrisorii pierdute", la Bulandra.

Anul care tocmai a inceput se anunta plin de oferte deosebite din partea principalelor institutii teatrale, din Bucuresti si din tara.

Cel mai harnic se dovedeste a fi Teatrul Bulandra, care pe 15 si 16 ianuarie va fi gata cu premiera de gala a celui mai nou spectacol: „Ce pacat ca-i curva”, in regia lui Alexandru Darie, directorul teatrului. Montarea dupa textul lui John Ford se bucura de interpretarea catorva vedete: Claudiu Stanescu, Romeo Pop, Cornel Scripcaru, Marius Capota, Marius Chivu si Oana Stefanescu.

Tot Bulandra le mai pregateste o surpriza spectatorilor fideli. „O scrisoare pierduta” va fi regizata de actorul Doru Ana si va avea o distributie savuroasa: vedeta Daniela Nane o joaca pe Zoe, alaturi de Serban Pavlu (Tipatescu), Doru Ana (Trahanache), Marius Florea Vizante (Dandanache), Vlad Zamfirescu (Catavencu).

Caramitru si Maia, in roluri de regi

Teatrul National din Bucuresti nu se grabeste, dar propune o oferta impresionanta, nu numai cantitativa, conform declaratiilor directorului sau, Ion Caramitru. „Tonul” va fi dat la sfarsitul lunii ianuarie, cand pe scena Salii Mari va avea loc premiera spectacolului „Edward al III-lea” de William Shakespeare, in regia lui Alexandru Tocilescu si scenografia lui Dragos Buhagiar, cu Ion Caramitru in rolul titular. Textul shakespearian nu s-a mai jucat niciodata in limba romana.

Va urma, la sfarsitul lunii februarie, in Sala Amfiteatru, premiera unui alt text rar montat: „Ecaterina cea Mare” de G.B. Shaw, regizat de Cornel Todea si cu scenografia Stefaniei Cenean. In rolurile principale vor aparea Maia Morgenstern si Stefan Iordache.

Ion Caramitru intentioneaza sa monteze la TNB cea mai buna piesa a anului 2006, desemnata anul trecut de UNITER: „Complexul Romania” scrisa de Mihaela Michailov. Alexandru Dabija va definitiva in curand distributia la „Titanic Vals”. Sunt tratative cu regizorul ucrinean Andriy Zholdak pentru aceasta vara. Daca totul merge bine cu „Edward”, Tocilescu va continua cu „D’ale carnavalului”. Se doreste foarte mult dramatizarea ultimului roman scris de Gabriela Adamesteanu, „Intalnirea”.

Cazul Tanacu, in varianta Serban

Odeonul vine, de asemenea, cu premiere de senzatie. Alexandru Dabija va incepe sa repete aici in ianuarie un text de Yasmina Reza, intitulat „O piesa spaniola”, a carui premiera e programata in martie. Dupa o luna, va avea loc premiera cu „Emilia Galotti” de G.E. Lessing (este vorba despre autorul german iluminist, de secol XVIII, nu de castigatoarea Premiului Nobel), montata de Radu Nica. Rezultatele atelierului lui Andrei Serban cu „Spovedanie la Tanacu” vor putea fi admirate intr-o serie de sase reprezentatii, in luna mai. Dragos Galgotiu intra in repetitii cu „Epopeea lui Ghilgames” tot in mai, urmand ca, pana la sfarsitul stagiunii, sa definitiveze ofertantul proiect.

Premierele Teatrului Nottara, la acest inceput de an, vor fi: „Platonov” de Cehov, regia Vlad Massaci, „Retro” de A. Galin, regia Tudor Tepeneag, si „Blues” de Arthur Miller, regia Petre Bokor, cu Alexandru Repan si Dana Dogaru. La Teatrul Mic se lucreaza intens la un titlu de senzatie: „Furtuna” lui Shakespeare va fi transpusa de Catalina Buzoianu!

Visniec, la Comedie

Teatrul de Comedie prezinta deja, pe 11 ianaurie, prima premiera: „Inmormantarea” de Peter Nadas, in regia lui Laszlo Bocsardi, iar la Sala Mare se repeta „Clinica” de Adrian Lustig. In proiect se afla „Ioana si focul” de Matei Visniec, in regia Catalinei Buzoianu, iar aici e posibil sa mai monteze Tocilescu, Frunza si Goga.

Nici teatrele pentru copii nu incetinesc ritmul: spectacolul „Suntem patru, facem teatru” va avea premiera in ianuarie la Ion Creanga, iar Tandarica va remonta clasicul „Punguta cu doi bani”.

Ca de obicei, provincia ataca cu artileria grea. Cele mai apropiate premiere sunt: la Teatrul de Stat din Cluj, pe 28 februarie, „Acesti nebuni fatarnici” de Teodor Mazilu, regia Cristian Hadjiculea; la Teatrul Maghiar din Cluj, pe 2 februarie, „Societatea de vanatoare” de Thomas Bernhardt, regia Dragos Galgotiu; la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova, pe 29 februarie, Purcarete va avea premiera cu „Masura pentru masura”.

VEDETE Purcarete si Zholdak, din nou la Sibiu La Sibiu, la Teatrul National „Radu Stanca”, regizorul Vlad Massaci va monta piesa „Cyrano de Bergerac”, Radu Alexandru Nica a inceput lucrul la „Hamlet”, iar Silviu Purcarete va pregati un nou spectacol, al carui titlu este deocamdata secret. La fel si Andriy Zholdak. Gavriil Pinte va realiza „Astazi nu se fumeaza”, un spectacol inedit, bazat pe poezii de Iustin Panta si Mircea Ivanescu. Spectacolul va fi realizat, ca si „Un tramvai numit dorinta”, intr-un loc special, din afara teatrului.

„Toate acestea se vor prezenta pana in Festivalul International de Teatru, care va incepe pe 29 mai”, promite Constantin Chiriac.

Totodata, Festivalul Teatrelor Europene va continua, avand si in 2008 o editie cu companii straine invitate, tot pe o durata de doua luni, intre 25 septembrie-23 noiembrie 2008. (Veronica D. Niculescu)

Ne puteți urmări și pe Google News