Daniel Suciu, un posibil ministru al Justiției, nu are studii juridice

Daniel Suciu, un posibil ministru al Justiției, nu are studii juridice

Daniel Suciu a fost propus de premierul Dăncilă pentru a ocupa funcția de ministru al Justiției, în locul Anei Birchall.

Daniel Suciu, propus de Viorica Dăncilă în funcția de ministru al Justiției, în locul Anei Birchall, a absolvit în 2003 Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, licențiat în Științe Politice, și are un master în Management Public, la Şcoala de Studii Academice Post Universitare „Ovidiu Şincai” Bucureşti.

Dacă va fi numit în funcție, ar fi primul ministru de Justiție dintre cei 20 care au ocupat acest portofoliu după Revoluție (unii de mai multe ori) care nu are studii de specialitate în drept.

Numirea sa a fost taxată imediat și de Alina Gorghiu (PNL), Alina Gorghiu care a afirmat că „e ca și cum pui un grădinar ministru de Interne” iar în acest context deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, pare „prezentabil” (sursa - Digi 24).

Florin Iordache este absolvent al facultăților de Mecanică și Drept ale Universității din Craiova, are cursuri postuniversitare de administrație, un masterat în administrație, cursuri postuniversitare de dreptul afacerilor la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare, un doctorat în relații economice internaționale și cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român. (sursa - wikipedia).

Actualul ministru, Ana Birchall, Ana Birchall, este licențiată în științe juridice și șefă de promoție. A urmat cursurile de masterat în drept la Yale Law School SUA și și-a continuat studiile de doctorat la Yale Law School.

Ultimul ministru al Justiției comuniste, Maria Bobu(5 octombrie 1987–22 decembrie 1989, soția lui Emil Bobu) făcuse Facultatea de Drept la fără frecvență (1950–1952), după patru clase elementare (1932– 1936) și școala juridicã de un an din București (1949) (sursa - wikipedia).

Daniel Suciu este în prezent vicepremier și ministru al Dezvoltării și a acordat PSD un împrumut în valoarea de 37.000 lei, potrivit declarației sale de avere. Social-democratul de 39 de ani a profesat câțiva ani ca jurnalist, până să se îndrepte spre o carieră politică, potrivit Mediafax. Potrivit declarației de avere din iunie 2018, publicată pe site-ul Camerei Deputaților, Daniel Suciu avea o contribuție financiară către PSD în valoare de 37.000 de lei, de tipul împrumut acordat în nume personal. Împrumutul a fost restituit integral, conform Legii 334/2006 privind finanțarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Deputatul PSD are și un credit de 223.000 euro la BCR în 2013, care a avut scadența anul trecut.

Conform sursei citate, Daniel Suciu (39 de ani) deține împreună cu soția sa, Maria Suciu, un teren intravilan în Bistrița, dobândit prin cumpărare, și unul extravilan în Budeu de Jos. Familia Suciu are o casă în Bistrița, cu o suprafață de 147 metri pătrați, cumpărată în 2013. Social-democratul are și 3 autoturisme: un Ford Focus fabricat în 2000, o Dacia Logan fabricat în 2009 și un Volkswagen Passat fabricat în 2007.

Suciu este din Bistrița, căsătorit și are doi copii. Familia Suciu nu are nimic declarat la capitolul bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii sau obiecte de artă.

Daniel Suciu a încasat, ca deputat, un venit anual de 87.324, iar soția sa, Maria Suciu a avut un venit anual încasat de 35.200 de lei de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește studiile, potrivit CV-ului acestuia, Suciu a absolvit în 2003 Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, fiind licențiat în Științe Politice și are un master în Management Public, obținut în 2011, la Şcoala de Studii Academice Post Universitare „Ovidiu Şincai” Bucureşti.

Suciu și-a început cariera profesională, în 2007, având până în 2012 funcția de consilier parlamentar. Între ianuarie 2007 - septembrie 2007 a fost Director Cancelaria Prefectului - Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Anterior, februarie 2004-ianuarie 2007, Daniel Suciu a profesat ca jurnalist, fiind șef al departamentului politic la cotidianul „Mesagerul” din Bistrița-Năsăud. În perioada septembrie 2006 - ianuarie 2007 a fost corespondent la Evenimentul Zilei.