Daniel, ștrengarul căruia „Cărțile copilăriei” i-au schimbat viața

Daniel, ștrengarul căruia „Cărțile copilăriei” i-au schimbat viața

În multe colțuri uitate de țară, cluburile naționale de lectură „Cărțile copilăriei” au transformat clasicele ore de română în adevărate spectacole. Daniel, un copil dintr-o comună din județul Iași, abandonat de mamă, a devenit un exemplu demn de urmat.

Proiectul “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, desfășurat de Asociația Curtea Veche, a ajuns la 5.000 de copii care nu au avut niciodată o carte a lor (3.600 din mediul rural și 400 din centre de plasament).

Printre aceștia se numără și Daniel Crețu, proaspăt premiant al clubului de lectură “Cărțile copilăriei” înființat la Școala Gimnazială Șipote, comuna Hălceni, din județul Iași.

Abandonat de mamă împreună cu alți doi frați

Ne puteți urmări și pe Google News

Abandonat de mamă, împreună cu doi frați mai mici, cu un tată care nu mai face față problemelor, Daniel era silit să caute zilnic soluții de supraviețuire a familiei. La școală era considerat un caz fără speranță. Nu învăța mai nimic, de multe ori adormea cu capul pe bancă.

Până într-o zi când la ei în sat a venit o caravană care a donat fiecărui copil de școală câte o carte.

Lectura avea să-i schimbe viața spectaculos. Dintr-un elev dezinteresat de ce se întâmplă la școală, Daniel a devenit un înfocat cititor și cel mai activ membru al clubului de lectură.

„La școală era mereu în pragul corigenței”

Dascălul care i-a stat alături, Anca Liuță, a rămas impresionată de schimbarea băiatului. „Au primit cărți 13-14 copii care s-au înscris în club. Cum nu am avut să le dau la toți, și le-au împrumutat unul altuia. Daniel este un copil cu potențial mare, însă mediul și familia nu îl ajută deloc. La școală, era mereu în pragul corigenței, nici nu îi plăceau multe materii. La club însă s-a remarcat. El a venit cu propunerile temelor de discuție, a venit cu o listă cu ce am avea nevoie pentru o planșă pentru una dintre cărți, și tot el a realizat tema principală”, ne-a povestat profesoara.

Volumele primite, singurele lui cărți

Singurele cărți pe care Daniel Crețu le-a avut până acum au fost cele primite cu ocazia donației de carte de anul acesta făcută de Curtea Veche, iar volumul preferat a devenit “Marile speranțe – repovestire după romanul lui Charles Dickens”. Ne-a declarat că iubește această poveste deoarece: „este interesantă și aflăm lucruri noi ajutătoare care m-au determinat să vreau să citesc toate cărțile primite”.

Premiat cu un raft de cărți

Pentru îndârjirea și pasiunea cu care citește a fost premiat de Editura Curtea Veche cu un raft întreg de cărți, plus alte câteva volume scoase de aceeași editură. Daniel este de altfel singurul copil premiat de la clubul de lectură de la el din comună.

Cum puteți ajuta copiii să devină fani ai cititului

Atelierele de lectură “Cărțile copilăriei” organizate în afara programului școlar pot constitui pentru elevi o evadare, un loc unde să se poată exprima liber și unde pot fi apreciați pentru ceea ce gândesc și nu pentru informațiile pe care le reproduc. Susțineți înființarea mai multor cluburi de lectură “Cărțile copilăriei” la nivel național printr-o donație în valoare de 2 euro către Asociația Curtea Veche sau organizați un club de lectură dedicat copiilor cu vârsta între 8 și 14 ani, pe baza ghidului ce poate fi descărcat gratuit de pe platforma www.curteaveche.ro/ cartilecopilariei, secțiunea Pagina Profesorului. Mai multe detalii despre Asociația Curtea Veche și despre programul național de lectură pe care îl desfășoară puteți afla accesând platforma www. curteaveche.ro/cartilecopilariei și pagina de Facebook: Cărțile copilăriei – program național de lectură.