Noua modă printre părinți, explicată de Mircea Miclea în dialog cu Daniel Funeriu. Ce spun cei doi foști miniștri

Noua modă printre părinți, explicată de Mircea Miclea în dialog cu Daniel Funeriu. Ce spun cei doi foști miniștri Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul ministru al Educației, Mircea Micela, a făcut o analiză privind relația dintre părinți și copii. Psihologul susține că tendința de a-i lăsa pe cei mici să facă doar ceea ce vor și își doresc nu este benefică pentru educația lor.

Mircea Miclea a participat la conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”, la Reșița, în timpul căreia a primit o serie de întrebări chiar din partea lui Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Psihologul a fost întrebat care este echilibrul din a face ceea ce îți place cu adevărat și a te aduca încât să îți placă ceea ce faci. Miclea a explicat că părinții trebuie să fie conștienți că tendința din ultima perioadă că cei mici trebuie să fie lăsați să facă ceea ce vor nu este una benefică pentru educația lor.

De asemenea, fostul ministru al Educației susține că părinții ar trebui să îi stimuleze pe copii să își descopere pasiunile, dar în același timp să fie ajutați să urmeze niște reguli pe care adulții le respectă în fiecare zi. Psihologul a explicat că părinții trebuie să respecte regulile pe care vor ca cei mici să și le însușească. În caz contrar, copiii nu le vor asimila.

„Diferența dintre noi, ca adulți, și copii este că noi trebuie să ne gândim în primul rând la ce le folosește lor, nu la ce le place lor. Ce le place lor e un default. Ei se gândesc tot timpul la ce le place. E firesc. (…) Nu ne place să învățăm? Dar ne e de folos să învățăm. Nu ne place să avem anumite reguli, dar e de folos să învățăm anumite reguli, pentru că după aceea, când ajungem la viața de adult, totul e reguli”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua modă printre părinți, explicată de Mircea Miclea

Mircea Miclea a continuat prin a spune că un părinte ar trebui să îi insufle copilului regulile puțin câte puțin pentru ca acesta să se poată adapta mai bine. Fostul ministru al Educației a mai adăugat că dacă părinții respectă regulile pe care vor ca și copii lor să le urmeze, pentru cei mici va fi mult mai ușor să înțeleagă. Mai mult decât atât, după ce le vor asimila pe toate, vor ajunge să le placă aceste reguli.

„E o modă acum, care bântuie printre părinți și părinții spun că trebuie să-i lăsăm pe copii să facă numai ce le place lor să facă. Nu-i bine. Ce trebuie să fac eu ca părinte? Să-ți presar reguli, câte un pic, câte un pic. De ce? De aia, pentru că vreau să te fac adaptatat când vei fi mare. În lumea asta haină de adulți care funcționează după reguli, tu trebuie să fii adaptatat la ea și atunci o să-ți dau reguli”.â

Cum pot fi ajutați copiii să obțină performanță

Psihologul a amintit și o de serie de cercetări făcute în Statele Unite privind diferența dintre performanța de vârf și cea mai scăzută. Mircea Micle a explicat că auto-disciplina este cheia pentru a avea rezultate cât mai bune în viață. Copiii trebuie să își impună singuri anumite reguli, precum că mai întâi își fac temele și învață și doar după se vor distra sau vor face alte activități în timpul liber.

În acest fel, cei mici vor avea satisfacții mai mari pentru că își dau seama că obțin succese datorită disciplinei. În plus, performanțele obținute îi vor face să respecte cu drag regulile pe care și le-au impus. Mircea Miclea a încheiat prin a spune că ideile că cei mici trebuie să lasați să facă ceea ce vor nu au nicio bază științică și a cerut ca această tendință să fie stopată.

„Self-disipline este disciplina auto-stabilită, adică eu îmi stabilesc reguli. Ce mă ajută pe mine de la nivel de inteligență mediu în sus spre performanță este disciplina auto-stabilită. De aceea și bineînțeles că am satisfacție. TU asimilezi regulile alea, faci din regulile mele către tine, regulile tale către tine, ai succes datorită lor și te simți bine că aplici acele reguli. Vă rog nu mai prizați tot felul de ideologii de doi bani pe net: tot timpul trebuie să-i lăsăm să facă ce vor ei, că numai așa le stimulăm creativitatea. Nu! Nu! N-are bază științifică, e ideologie, e gargară chestia asta. Nu-i așa. Trebuie să avem o dimensiune de reguli. Sigur, asta nu înseamnă să nu fie și bucurie, să nu fie și inovații ș.a.m.d. Dar avem reguli, pentru că asta e viața de adult, asta e plină de reguli”, a mai spus Mircea Miclea în timpul conferinței.