Evenimentul Zilei > Politica > Cum ar putea încasa școlarii 500 de euro
Cum ar putea încasa școlarii 500 de euro

Cum ar putea încasa școlarii 500 de euro

Toți copiii născuți după 2011 ar fi trebuit să primească 500 de euro de la stat. Pentru că legea nu a intrat în vigoare nici până acum, deputatul Daniel Fenechiu vrea să o modifice și de acești bani să beneficieze toți copiii aflați la școală

De mai bine de cinci ani, în România, o lege este în vigoare dar nu se aplică. Articolul 356 din Legea Educatiei Naționale nr.1/2011, adoptată în timpul ministrului Daniel Funeriu,, prevede că toţi copiii născuţi în ultimii cinci ani în România trebuie să primească de la stat 500 de euro, bani pe care să-i folosească pentru a se școlariza pe viitor.


Toate Guvernele din 2011 încoace au evitat aplicarea ei, pe motiv că nu sunt bani la buget. Prin urmare, au fost date trei Ordonanțe de Urgență, care au amânat intrarea în vigoare a legii. Ultima este OUG nr. 83/2014, care, amână aplicarea articolului respectiv până la data de 1 ianuarie 2017.

Deputatul avocat Daniel Fenechiu s-a hotărât să intervină și să modifice legea, care dacă tot nu s-a aplicat până acum, să fie valabilă pentru toți copiii nu doar pentru cei născuți după 2011. Prin urmare, Fenechiu va depune, luni, un amendament la Parlament care să modifice legea astfel încât să prevadă că toți copiii care sunt școlarizați să poată beneficia de acești bani.

„Am vorbit de multe ori cu premierul de atunci Victor Ponta despre această lege. Că ar trebui să intre o dată în vigoare legea. El îmi spunea că nu sunt bani pentru acest lucru. Mi-a mai zis că ar putea fi chiar discriminatorie și că încă ezită să-i dea drumul”, a declarat Daniel Fenechiu pentru EVZ. Deputatul PNL intenționează ca luni să depună un amendament conform căruia, toți copiii din România, care sunt într-o formă de învățământ de stat sau privată să primească cei 500 de euro.

Mai mult, Fenechiu vrea ca acești bani să fie dați până la împlinirea vârstei de 25 -26 de ani, dacă elevii își continuă studiile după liceu. 

Ce spune legea

Art. 356 din Legea nr. 1/2011 prevede că „statul sprijină dreptul la învățare pe tot parcursul vieții prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României şi valabil la data plății, fiecărui copil cetățean român, la nașterea acestuia. Suma este acordată în scop educațional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.” Suma se depune într-un cont de depozit, denumit cont pentru educație permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinții firești, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naștere. Din 2017, guvernanții trebuie să respecte legea. Practic, nu vor avea încotro pentru că mai mulți părinți au dat sau au de gând să dea în judecată Guvernul pentru că nu a pus în aplicare legea.