Daniel Constantin, co-președintele ALDE: „Categoric, ALDE nu-l va susține pe Cioloș la toamnă”

Daniel Constantin, co-președintele ALDE: „Categoric, ALDE nu-l va susține pe Cioloș la toamnă”

Daniel Constantin a dezvăluit într-un interviu acordat „Evenimentului zilei” că ALDE pregătește un program de guvernare și ia în calcul să vină cu o propunere de premier. Este exclus să-l susțină pe actualul premier pentru un nou mandat. Alina Gorghiu tratează lucrurile de sus, iar PNL are un limbaj dublu, mai spune co-președintele ALDE

- Evenimentul zilei: De ce, în comparație cu domnul Tăriceanu, dvs. sunteți mai puțin vocal? În ultima vreme nu ați mai apărut în presă, au fost puține mesajele pe care le-ați transmis, a fost săptămâna trecută un mesaj pe Agricultură și cam atât.

- Daniel Constantin: Tăriceanu are și postura de președinte al Senatului, acolo se întâmplă tot felul de lucruri în fiecare zi și atunci sigur că mesajele dânsului sunt vizibile. Pe de altă parte, și presa preia mai puțin lucrurile de construcție. Eu mi-am asumat în această perioadă să vorbesc despre lucruri pe care cred eu că oamenii vor să le audă mai mult. Ce se întâmplă în actul de guvernare, ce este bine, ce este rău, cum aceste măsuri ajung sau nu în buzunarul cetățeanului.

- Și care sunt planurile ALDE?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Păi, noi lucrăm în această perioadă la un program de guvernare. Vă anunț că în următoarele două trei săptămâni toate aceste măsuri vor fi prezentate sintetic, o să le punem în dezbatere publică. Va fi ceva interesant, o continuare dacă vreți a unor măsuri care au fost și în guvernarea Ponta. Vrem să venim cu o continuare a măsurilor din Codul Fiscal. O parte dintre ele s-au aplicat, o parte din păcate este blocată de tehnocrați.

- Pregătiți programul de guvernare, un nume de premier aveți? Sau pe cine ați susține de la PSD, PNL?

-Preocuparea noastră majoră este să putem să comunicăm cât mai bine programul de guvernare. Însă, în acest moment se discută și diverse scenarii, e normal să fie așa, cum vom tratata colaborarea pe care am afișat-o cu PSD, dincolo de faptul că în mod categoric vom merge separat la alegerile parlamentare. În condițiile în care mergem separat, luăm în calcul chiar și această variantă de a avea un premier desemnat al ALDE. Dacă noi vom avea încrederea cetățenilor, ipotetic vorbind, pe cine am aduce în Guvern.

- Și cine ar fi?

- Este un lucru pe care îl discutăm în partid. Vedem dacă aceasta este strategia să anunțăm sau nu, sau să mergem pe o altă strategie pe care o analizăm. Dar, este foarte posibil să venim, pentru că este normal ca oamenii să spună: „Domne, bun, votăm ALDE, ce ne aduce?. Ne aduce un premier, ne aduce miniștri care sunt buni?”. Cred că avem în momentul de față o garnitură de oameni care pot să facă față actului de guvernare.

- Sunteți sigur că veți colabora cu PSD și la toamnă după parlamentare, veți forma un guvern alături de ei sau e posibil să mergeți cu PNL sau chiar cu PMP?

-Avem o relație de respect cu PSD, care s-a dezvoltat în timp. Am guvernat bine împreună și atâta timp cât această relație de respect se va perpetua, sigur că vom merge cu dânșii și după parlamentare. Astăzi simțim că PSD ne respectă și noi îi respectăm. Dacă lucrurile se vor schimba, sigur că trebuie să ne reorientăm.

-Către PNL?

-Aici trebuie să detaliez. Am văzut și câteva mesaje transmise de Alina Gorghiu săptămâna trecută. Mi-aș fi dorit ca ea să reușească. Din păcate, Gorghiu nu cred că este astăzi pe drumul cel bun. Asocierea cu PDL , pe care o afișează de fiecare dată nu cred că face bine. Pe de altă parte, nu a ocupat până acum o poziție în care să fi demonstrat ceva, nu a fost ministru, nu a ocupat o funcție în care să fie în slujba cetățenilor. Cu toate acestea, tratează lucrurile de sus ca și când știe absolut tot ce trebuie făcut în țară. Ar trebui să fie mai rezervată.

- Și partidul?

-În planul partidului – PNL are câteva probleme. În primul rând, e un partid care a ieșit din toate colaborările, de fapt, ceilalți au ieșit din colaborarea cu PNL cu un gust amar. Eu vă spun ca liberal PC. Am făcut acea alianță, am ieșit cu un gust amar, nu rupem USLul dar relația cu PNL nu există. PSD-ul, la fel a ieșit cu un gust amar. PNL are această problemă că niciodată nu s-a dovedit un partener corect până la capăt. Are problemă de limbaj dublu – una spune, alta face. Au introdus acele criterii de integritate pe care nu le-au respectat. Au spus că nu vor oameni care să aibă probleme. Pe de altă parte l-au susținut pe Scripcaru, Florea, care probabil mai devreme sau mai târziu vor reveni în PNL. Apoi, mai sunt și derapajele de la doctrină. Un partid liberal care astăzi nu vine și propune nicio măsură liberală. Mai degrabă sunt de stânga intervenții în piață, aș putea să dau foarte multe exemple.

- Dar despre PMP ce spuneți? Ar putea să existe o colaborare?

-Traian Băsescu este un personaj nefrecventabil în momentul de față. A zis că fuziunea PMPUNPR va deveni a treia forță politică. Aici pot să-l acuz pe Băsescu de plagiat pentru că a treia forță politică s-a constituit acum un an de zile și ea se numește ALDE. Nu contează că astăzi PMP are un număr mai mare de parlamentari. Pentru ce le trebuie cu trei luni înainte de alegeri, vor să susțină guvernul?

- La toamnă, dacă se va crea posibilitatea ca Dacian Cioloș să fie numit din nou premier îl va susține ALDE?

-Categoric nu.

- De ce?

-Dacian Cioloș este, cel puțin așa spune tehnocrat, încep să am dubii pentru că am văzut susținerea PNL-ului față de domnia sa. Cu toată prietenia pe care o am pentru Dacian Cioloș ca persoană, trebuie să ne întoarcem la regulile democratice pe care și dânsul le-a invocat. Democrația în orice stat se manifestă prin vot în partide politice. Ca atare, viitorul premier trebuie să fie un personaj politic și punct. Pentru asta va milita ALDE altfel, pentru că altfel, uitați ce se întâmplă acum. Un guvern care nu performează distruge economia în fiecare zi, dar nu poate fi tras la răspundere. Acest guvern nu va veni în fața cetățenilor. Nici Dacian Cioloș, a spus că nu candidează. Cred că are motive bine întemeiate. Nu putem vedea ce fel de încredere are în ochii cetățenilor. Doar sondaje de opinie, care unele dintre ele sunt îndoielnice. Deci, categoric nu vom susține această variantă.

,,Am avut o datorie morală să ajut oamenii din accident ”

- Ați ajutat recent niște oameni implicați într-un accident rutier? Cum s-a întâmplat ?

-Am ajuns la un minut sau două după ce s-a întâmplat accidentul. Imediat am simțit o obligație morală să opresc pentru că acum 18 ani am avut un accident similar, având aceeași cauză - un incendiu de vegetație- din care am rămas cu semnele de pe frunte pentru că o mașină din față a intrat pe contrasens direct în noi. Atunci, o mașină cu niște oameni care mergeau la piață cu diverse produse agricole a oprit, m-a luat, deci am fost ajutat. Am avut o datorie morală să ajut și chiar dacă nu, tot aș fi oprit.

- Oamenii sunt bine acum ?

- A fost o victimă care a fost foarte afectată, am scos-o din mașina care risca să ia foc și acum este, înțeleg că a dispărut pericolul vital dar sunt anumite probleme de coloană. Va fi adusă la București de la Constanța și sper să fie bine.