Danemarca reține 300 de străini în „celule de închiriat” din Kosovo

Danemarca reține 300 de străini în „celule de închiriat” din Kosovomigranti / Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul din Danemarca își accelerează planurile de a transfera aproximativ 300 de prizonieri străini care ispășesc pedepse în țară în „celule de închiriat” din Kosovo, în ciuda criticilor din partea ONU și ale organizațiilor pentru drepturile omului.

Danemarca trimite migranții în pușcării din Kosovo

Scopul, după cum a explicat ministrul danez al Justiției, Peter Hummelgaard, într-o călătorie în Kosovo, este de a rezolva problema saturației suferite de închisorile daneze.

„Situația este urgentă și apreciem ajutorul pe care ni-l oferă Kosovo”, a spus social-democratul Hummelgaard, după ce, la sfârșitul lunii septembrie, a vizitat închisoarea în care acești prizonieri vor fi transferați.

Acordul dintre ambele țări a fost semnat în 2021, dar nu a fost aprobat de Parlamentul kosovar până în luna mai. Danemarca și-a asumat costurile pentru activarea acestor celule, în încercarea de a garanta anumite condiții.

Prizonierii transferați în Kosovo vor fi deportați în țara lor de origine odată ce pedeapsa lor va fi încheiată, potrivit Copenhagăi.

Danemarca nu e singura țară care face asta

Danemarca, al cărei guvern este condus de social-democratul Mette Frederiksen, și-a înăsprit în ultimii ani politica de imigrație la extreme similare celor din alte țări nordice cu conducere conservatoare, precum Suedia, care a reprezentat în trecut linia celei mai generoase primiri a refugiaţilor.

Schimbarea de dinamică este legată de avansul extremei drepte - Executivul suedez al conservatorului Ulf Kristersson depinde de sprijinul extern din partea așa-zișilor democrați suedezi - și, de asemenea, de alarma asupra crimei organizate și a bandelor străine.

Pușcărie

Pușcărie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Inițiativa daneză face parte din tendința țărilor a căror populație din închisori crește de a „închiria” celule în alte țări în care este adevărat opusul.

Cum funcționează sistemul „celulelor de închiriat”

Până acum, însă, aceste acorduri au fost semnate între partenerii Uniunii Europene și nu au vizat exclusiv deținuții străini, migranții condamnați pentru infracțiuni grave sau în așteptarea deportării.

Estonia, de exemplu, și-a oferit „celulele de închiriat” Suediei, pe lângă Marea Britanie. Norvegia, din poziția sa de țară non-UE, a închiriat locuri în închisoare Țărilor de Jos în trecut.

Aceste tipuri de acorduri sunt întâmpinate cu respingere de către ONG-urile și organizațiile care sprijină familiile deținuților, deoarece presupun distanțarea deținutului și fac imposibile vizitele rudelor.

(Articol de Gemma Casadevall, El Periodico; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News