Bande de asasini plătiți adolescenți în Danemarca

Bande de asasini plătiți adolescenți în Danemarcapistol / sursa foto. EVZ

Pentru bandele de asasini plătiți adolescenți din Danemarca e răspunzătoare Suedia, acuză un ministru danez. Și asta pentru că politicienii sunt îngrijorați de asasinii plătiți adolescenți din Suedia, angajați să comită crime în Danemarca.

Asasini plătiți înainte de majorat

Statul danez exercită presiuni în creștere asupra Suediei pentru a-l ajuta să gestioneze un val de criminalitate provocat de cetățeni suedezi, dintre care mulți sunt copii.

Conform ministrului danez al justiției, Peter Hummelgaard, începând din aprilie în Danemarca au avut loc 25 de incidente comise de cetățeni suedezi. În august au fost cinci cazuri în care poliția daneză a inculpat adolescenți cu cetățenie suedeză pentru infracțiuni grave, între care tentativă de omor și declanșare de explozii.

„Grupări criminale din Danemarca au angajat soldați-copii - eu așa le spun - cu cetățenie suedeză pentru a comite infracțiuni”, a declarat luni Hummelgaard la o conferință de presă, precizând că va pune presiune pe Suedia pentru a-și asuma răspunderea.

Cine sunt acești adolescenți transformați în infractori sau asasini

Adolescenții sunt atrași pe rețelele sociale, în special pe Telegram, unde li se promit sute de mii de coroane suedeze pentru tot felul de infracțiuni, de la spionaj și acte de vandalism până la fapte violente și asasinate. Mulți nu au cazier judiciar.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat că țara ei nu poate accepta ce se întâmplă pe teritoriul ei.

„Am văzut recent modul în care conflictele dintre bande au explodat. Explozii. Împușcături. Un exemplu straniu e acela că infractori cinici angajează tineri cu cetățenie suedeză pentru a comite infracțiuni în Danemarca. Nu vom accepta acest lucru. Guvernul abordează problema în cel mai serios mod posibil”, a declarat ea.

Suedia, acuzată că nu cooperează

Jens-Kristian Lütken, responsabil cu angajarea și integrarea al primăriei din Copenhaga, i-a cerut ajutor Suediei.

„Din moment ce aceasta e o problemă a Suediei care a venit în Danemarca, e normal ca poliția suedeză să contribuie la soluționarea ei”, a declarat Lütken. În urma criticilor daneze șeful unității internaționale a Departamentului Național de Operațiuni (NOA) al Suediei, Håkan Wall, a dat replica.

„Din păcate Suedia s-a remarcat prin faptul că bandele au o foarte mare predispoziție spre violență, iar acest lucru e exploatat de alți infractori din țările vecine. Ceea ce nu înseamnă însă că Suedia e răspunzătoare pentru întreaga criminalitate din Danemarca ori Norvegia”, a declarat el pentru agenția TT.

Bandele s-au extins din Suedia în Danemarca

Hummelgaard a anunțat marți consolidarea cooperării polițienești transfrontaliere în următoarele săptămâni, constând în detașarea de polițiști danezi în Suedia, control mai strict la graniță și o campanie de descurajare a adolescenților cu cetățenie suedeză susceptibili a comite infracțiuni în Danemarca.

Poliția a solicitat și permisiunea de a utiliza un instrument de recunoaștere facială, lucru apreciat de ministrul justiției drept „o idee foarte bună”, numai că necesită amendarea legislației.

A trecut deja o vreme bună de când violența bandelor constituie o problemă majoră în Suedia. Aceasta există și în Danemarca, însă de o amploare mult mai mică.

Adolescenții asasini, greu de inculpat

Infractorii preferă să angajeze adolescenți fiindcă aceștia adesea nu pot fi inculpați sau sunt pasibili de pedepse mai mici dacă sunt prinși.

Diamant Salihu, un jurnalist cu cetățenie suedeză specializat în criminalitate, a declarat că Danemarca n-ar trebui să se lase pradă impresiei că adolescenții recrutați au un profil deficitar sau au crescut într-un mediu social defavorizat.

„Mulți o văd ca pe o problemă cu imigranții, însă această radicalizare și normalizare a stilului de viață banditesc atrage și copii din clasa de mijloc cu profil OK și părinți de etnie suedeză. Acum nu mai sunt doar copii săraci, defavorizați”, a declarat el la postul danez TV 2, precizând că printre infractorii adolescenți sunt și fete.

(Articol de Ketrin Jochecová, Politico; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)