Danemarca este primul stat care înlătură toate restricțiile împotriva Covid-19
- Maria Miron
- 1 februarie 2022, 16:36
Danemarca a înlăturat toate restricțiile impuse împotriva Covid-19, asta deși rata de incidență a îmbolnăvirilor este una ridicată. Mai mult decât atât, pe teritoriul acestui stat, masca nu va mai fi obligatorie, fiind prima țară din Uniunea Europeană care ia această măsură.
Deși se confruntă cu o incidență ridicată, oficialii danezi afirmă că virusul nu mai este o "ameninţare critică" pentru societate, grație ratei ridicate de vaccinare a populației.
Avem un procentaj extrem de ridicat al adulţilor vaccinaţi cu trei doze”, a declarat epidemiologul Lone Simonsen, de la Universitatea din Roskilde, pentru AFP.
„Considerăm că este rezonabil să ridicăm restricţiile, întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei nevaccinaţi”, a mai spus Simonsen.
Masca de protecție rămâne valabilă doar în spitalele daneze
Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, a susținut demersul printr-o postare pe Facebook, în care a scris: „De la 1 februarie, Danemarca va fi complet deschisă” şi a mulţumit populaţiei pentru rata de vaccinare ridicată.
Astfel, măștile sanitare nu mai sunt obligatorii în restaurante, mijloace de transport în comun sau magazine, la fel ca și limitarea privind numărul de persoane din cadrul adunărilor publice, care și ea a fost eliminată.
Totuși, există restricții pentru imigranții nevaccinați care ar putea încerca să dorească să intre pe teritoriul danez din afara zonei de călătorie liberă a Danemarcei. În ce privește spitalele, acolo obligativitatea purtării măștii rămâne în vigoare.
În opinia oficialilor danezi, acoperirea vaccinală a populaţiei este suficient de mare pentru a face față îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron. Guvernul de la Copenhaga și-a anunțat intențiile de a renunța la restricții într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării.
Situația restricțiilor sanitare în alte țări europene
Grecia este unul dintre statele greu afectate de pandemie, motiv pentru care Ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris, a transmis că angajații din domeniul sănătăţii publice din Grecia care refuză să se vaccineze până la data de 31 martie vor fi concediaţi. Decizia a fost luată după ce țara s-a confruntat cu un număr record de infectări.
Luni, ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris, a declarat că angajații care refuză vaccinarea vor fi concediați. Măsura vă intra în vigoare pe 31 martie. Anunțul a fost făcut pentru postul privat de televziune SKAI.
În septembrie anul trecut, guvernul condus de prim-ministrul conservator Kyriakos Mitsotakis, care a impus vaccinarea obligatorie nu doar a angajaţilor sanitari, ci şi a tuturor persoanelor de peste 60 de ani din Grecia, a suspendat salariile pentru aproximativ 6.500 de profesionişti din domeniul medical care au optat să nu se vaccineze împotriva noului coronavirus, reprezentând aproximativ 6% din personalul sanitar şi 2% din totalul medicilor din ţară.