Danemarca ia atitudine în fața Facebook-ului: „24 de ore pentru a fi șterse materialele cu conținut ilegal”

Danemarca ia atitudine în fața Facebook-ului: „24 de ore pentru a fi șterse materialele cu conținut ilegal” Sursa: Arhiva EVZ

Danemarca intenționează să forțeze companiile de social media precum Facebook să elimine postările ilegale, în termen de 24 de ore, după ce hackerii au trimis rudelor îndurerate ale unei victime a terorismului, videoclipuri cu execuția ei.

Danemarca pășește pe urmele Germaniei

Miniștrii danezi sunt supuși presiunii să stăpânească platformele pe fondul protestelor publice în cazul Louisei Vesterager Jespersen, o turistă în vârstă de 24 de ani, care a fost decapitată în Maroc în 2018 de susținătorii Statului Islamic. După ce a avut loc această crimă, mama și sora ei au primit videoclipuri cu decapitarea fetei, pe Facebook.

Revolta rezultată a dus la solicitări pentru o represiune de reglementare pe Facebook și concurenții săi, cum ar fi Twitter și YouTube. În ultimii ani, statele europene au preluat conducerea în convingerea companiilor de rețele sociale să reacționeze în cazul conținutului care încalcă legea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Danemarca calcă pe urmele Germaniei, care obligă toate platformele cu peste 2 milioane de utilizatori să elimine postările „ilegale” în mai puțin de 24 de ore după ce au fost notificate sau riscă amenzi de până la 50 de milioane de euro. Franța oferă companiilor o oră pentru a elimina conținutul extrem de ofensator, cum ar fi propaganda teroristă sau imaginile cu abuzuri asupra copiilor.

Luna trecută, Comisia Europeană a elaborat un plan de incriminare a discursurilor instigatoare la ură online împotriva femeilor și a minorităților vulnerabile, deși se crede că s-a oprit înainte de a impune un termen de 24 de ore pentru eliminarea postărilor ilegale.

“Este o bătălie continuă”

Legea daneză, care probabil va fi supusă la vot în parlament luna viitoare, este în lucru de câteva luni, dar eforturile au fost stimulate de un documentar de televiziune care detaliază suferința familiei lui Vesterager Jespersen.

Tânăra din Ikast, un oraș aflat la 65 de km vest de Aarhus, călătorise prin munții Atlas din Maroc. Ea a dispărut împreună cu Maren Ueland, 28 de ani, o prietenă din Norvegia, pe un traseu la poalele Muntelui Toubkal. Cele două au fost capturate de o bandă de extremiști islamiști care juraseră loialitate față de Statul Islamic. Trei dintre jihadiști, care de atunci au fost condamnați la pedeapsa cu moartea, s-au filmat tăind capetele femeilor.

Câteva zile mai târziu, un cont de Facebook sub un nume fals a trimis videoclipul lui Helle Vesterager Jespersen, mamei sale. În acest weekend, ea a declarat pentru Danmarks Radio că cel care a omorât-o i-a trimis de mai multe ori filmarea când fiica sa era decapitată. Aceasta a spus că a raportat fiecare caz de hărțuire la Facebook, dar în unele cazuri videoclipul a rămas în spațiul online.

Martin Ruby, 48 de ani, șeful de politici publice al Facebook pentru regiunile nordice și Benelux, a spus că îi pare rău „dacă am făcut apeluri greșite în acest caz”, dar a insistat că a făcut tot posibilul pentru a eradica clipurile cu execuția. Tot acesta a declarat că acel cod pentru videoclipuri a fost modificat de fiecare dată pentru a evita algoritmii de cenzură a Facebook. „Problema este că acești oameni își schimbă formatul”, a spus el pentru Danmarks Radio. „Este o bătălie continuă”, a declarat Martin Ruby potrivit Times.