Dăncilă, întâlnire importantă cu câțiva șefi de stat ai UE. Care sunt punctele de pe agendă

Dăncilă, întâlnire importantă cu câțiva șefi de stat ai UE. Care sunt punctele de pe agendă

Premierul României, Viorica Dăncilă, va participa, miercuri și joi, la Conferința şefilor de guvern ai statelor din Europa Centrală şi de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 2004. Pe data de 2 mai, Dăncilă va lua parte și la ceremonia comemorativă de la Birkenau.

Viorica Dăncilă se va afla, miercuri şi joi, în vizită în Polonia. Aceasta va fi prezentă la Conferinţa şefilor de guvern ai statelor din Europa Centrală şi de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 2004. De asemenea, premierul va lua parte și la ceremonia comemorativă de la Birkenau.

La conferinţa programată miercuri vor fi prezenţi prim-miniştri din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia şi Ungaria, arată un comunicat al Executivului. Viorica Dăncilă va avea şi o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez, scrie Agerpres.

A doua parte a vizitei se va desfăşura pe data de 2 mai şi constă în participarea premierului României la Marşul Internaţional al Vieţii, eveniment educaţional anual care presupune parcurgerea pe jos a distanţei de la Auschwitz la Birkenau.

Viorica Dăncilă va lua parte și la Ceremonia comemorativă de la Birkenau, alături de lideri ai comunităţii internaţionale, oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai cultelor religioase, organizaţii de studenţi şi copii.

Alături de delegaţia oficială română prezentă la Auschwitz-Birkenau, la acest eveniment vor mai participa David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România şi Tova Ben Nun-Cherbis, preşedinte şi fondator al Complexului Educaţional Lauder-Reut, împreună cu un grup de copii din România.

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a transmis Vioricăi Dăncilă o scrisoare deschisă prin care solicită adoptarea unor măsuri care să evite fraudarea votului de către cetățenii care dețin și cetățenie maghiară.

„Doamnă Prim-ministru,

Vă cer public să luaţi măsurile care se impun pentru a evita riscul votului multiplu după următorul model: cetăţean român etnic maghiar votează la secţia la care este arondat, iar apoi merge la consulat sau chiar este transportat în ţara vecină pentru a da un vot care contează şi la europarlamentarele din Ungaria. Trebuie luate măsuri clare, pentru că nu există un sistem informatic comun România – Ungaria care să semnaleze automat un eventual vot multiplu. De notat faptul că, în România, s-ar vota pe baza cărţii de identitate, pe când, în Ungaria, s-ar vota pe baza paşaportului.

Luând în considerare faptul că istoria ne-a arătat că prezenţa la alegerile europarlamentare este relativ scăzută prin comparaţie cu alte scrutinuri, această formă de fraudă electorală poate fi de natură să influenţeze decisiv rezultatul alegerilor din ambele ţări.

De asemenea, este important ca oamenii să fie informaţi că acest tip de vot multiplu se pedepseşte conform rigorilor legii româneşti, chiar dacă el este manifestat în două ţări distincte. În felul acesta, se va îndeplini şi rolul de prevenire, pe lângă cel de control.”, a transmis Tomac în scrisoarea deschisă.

Ne puteți urmări și pe Google News