Dăncilă trebuie să-și asume înfrângerea și să demisioneze! Singura șansă a PNL: Anticipate. Comentariu de Dan Andronic
- Ioan Bujor
- 25 noiembrie 2019, 08:37
Viorica Dăncilă ar trebui să își depună mandatul după eșec, în timp ce câștigătorii, Klaus Iohannis și Ludovic Orban ar trebui să se gândească bine înainte de a provoca anticipate.
În mod normal, Viorica Dăncilă ar trebui să-și depună mandatul și să ceară un vot de încredere. Această înfrângere trebuie asumată de candidat. Să dai vina pe staff e ușor, dar e cel mai prost rezultat al PSD, care arată nu doar o campanie neinspirată, ci si că au avut o strategie greșită pentru această mutație din rural spre vestul Europei și spre dreapta a celor care au votat în diaspora.
Cred că PSD are nevoie de o schimbare structurală, dar și de filozofie a felului în care privește electoratul, pentru a absorbi această schimbare. La 30 de ani după 1989 lucrurile s-au schimbat fundamental.
Misterul votului din diaspora. Ion Cristoiu și Dan Andronic explică surpriza prezidențialelor
Mâine la PSD va fi o întâlnire făcută rapid, fără mare importanță. Ce să faci, să dai afară 95% dintre șefii de organizații? Ar fi absurd. Pentru că nu e porblemă de organizare, nu e vorba că șefii de filiale nu au scos oamenii la vot, ci că oamenii care au venit la vot nu au votat-o pe Viorica Dăncilă.
Anticipatele, o perspectivă îndepărtată
E foarte greu de spus dacă vom avea anticipate, pentru că este o procedură extrem de complicată, care presupune acord total al partidelor. De fapt, e un artificiu constituțional, trebuie să provoci o criză guvernamentală pe care să n-o rezolvi de apoi, de două ori.
Înțeleg logica din spatele acestei dorințe, e un moment pe care și președintele Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban vor să îl imortalizeze, „să scoată tot sucul din el”.
Dar va fi foarte greu. Guvernul, care nu are majoritate, va trebui să treacă un buget și o mulțime de legi importante în aceste condiții.
Și, dacă nu are majoritate, Guvernul Orban s-ar putea să nu se mai bucure, peste un an, de aceeași credibilitate. Și nici Klaus Iohannis nu ar putea să facă prea multe, pentru că dacă vine vorba de economie, de restructurări și de bani, oamenii se gândesc la efectul asupra lor.
Dacă se va ajunge la această situație, cu acordul partidelor parlamentare, o astfel de înțelegere pentru intrarea altor partide la guvernare n-ar avea valoare foarte mare, pentru că nu se știe cine și cât va lua la alegerile anticipate. Iar în cazul anticipatelor s-ar putea repeta scenariul CDR sau USL, și intrăm într-un teren necunoscut.
PSD ar putea profita de dificultățile PNL doar dacă se produc niște schimbări de substanță. Liderii oricărui partid, inclusiv Viorica Dăncilă, trebuie să înțeleagă că nu sunt eterni și că un moment electoral este cel în care își arată valoarea.