Dăncilă îl pune pe Arafat să se ocupe de „eficientizarea timpului de răspuns”
- Dragos Manea
- 27 iulie 2019, 13:59
Viorica Dăncilă și-a anulat vizita electorală de la Bacău și a convocat pentru ora 12:30 o ședință de Guvern la Palatul Victoria, în urma tragediei de la Caracal.
UPDATE: „În aceste zile, un suflet tânăr a plecat dintre noi. Suntem plini de revoltă pentru că așa ceva s-a putut întâmpla.
Am luat câteva decizii necesare. Mi-am anulat toate vizitele de astăzi. La sosirea în București m-am întalnit cu ministrul MAI. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a duce ancheta la sfârșit.
Am convocat de urgență o ședință la Palatul Victoria cu Sorinel Vasilca, Alexandru Petrescu și Raed Arafat. Am decis înființarea unui grup de muncă instituțional, pentru eficientizarea timpului de răspuns în situații de urgență, care va fi condus de Raed Arafat.
Analizez posibilitatea unui nou Referendum pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.
Am discutat cu domnul Arafat să avem o analiză și un raport complet în maxim 15 zile.
I-am demis pe șeful Poliției Române și pe subprefectul de Olt. L-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demiși toți cei care au gestionat prost situația. Este de datoria tuturor celor responsabili pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc.
Aștept un raport complet, începând cu minutul primului apel, din partea tuturor instituțiilor implicate în acest proces.
Rog partidele politice să nu încerce să politizeze această tragedie pentru exerciții de imagine sau de campanie.
Asigur familiile și toți cetățenii României, că toți cei vinovați vor plăti pentru ce au făcut. Le transmit condoleanțe”, a declarat Viorica Dăncilă.
Pe 20 ianuarie 2014, un avion de dimensiuni reduse care avea la bord un echipaj medical s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri, între judeţele Alba şi Cluj. Echipa medicală se îndrepta din Bucureşti către Oradea, unde urma să preleveze ficatul unui donator. Adrian Iovan, pilotul avionului, a murit la scurtă vreme după impact, iar tânăra studentă la Medicină, Aurelia Ion, a murit înainte ca un echipaj de medici să ajungă la aeronavă. În urma accidentului aviatic, au supravieţuit copilotul şi celelalte 4 cadre medicale care se aflau la bordul avionului.
Familia Aurei Ion, tânăra de 23 de ani decedată în accidentul aviatic produs în 2014 în Munţii Apuseni, a formulat o plângere penală la PICCJ împotriva lui Raed Arafat.
Acţiunea penală este motivată de faptul că Raed Arafat a solicitat intervenţia cu un avion SMURD, deşi ştia, susţin apărătorii familiei Aurei Ion, că acesta nu are dotările necesare pentru a interveni pe timp de noapte şi în condiţii de ceaţă.
„Am formulat o plângere în cadrul dosarului de urmărire penală, dosar în care s-a dat o soluţie de clasare pe operaţiunile de localizare-căutare-salvare, soluţie faţă de care am formulat plângere. Am ajuns cu plângerea în instanţă, la ICCJ, iar acum am reformulat toate apărările făcute în cadrul urmăririi penale”, a declarat avocata familiei Aurei Ion, conform Monitorcluj.ro.
Un alt eveniment tragic care îl privește în mod direct pe Raed Arafat a fost incidentul de pe lacul Siutghiol.
La data de 15.12.2014 ora 16.07 LT (local time) elicopterul SMURD 348 a decolat de la Constanța spre Tuzla urmând procedurile de management a traficului aerian. La Constanța, elicopterul se afla pentru a alimenta. La bordul elicopterului se aflau patru persoane, doi piloți și doi paramedici. La ora 16.16 elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol în Mamaia la aproximativ 500 m de mal. La ora 16.17 conform Hotărârii de Guvern 741/2008 a fost declanșată procedura de căutare și salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanțul anunțat era de un supraviețuitor și trei persoane dispărute, epava scufundată.
Primele echipe au început să sosească după zece minute de la apel (ambulanță și pompieri). Au intervenit și pescarii care erau la fața locului(dovadă că a fost cineva la fața locului împreună cu pescarii,este că vasul care a fost folosit ca să aducă persoane,membrul echipajului,avea în ea un pompier care făcea manevre de resuscitare. Echipele care au intervenit, singura persoană care au putut să o scoată imediat și să o ducă pe mal, fără să fie nevoie de scafandri, a fost colegă medic,care avea leziuni grave, era inconștientă, a făcut stop cardiac și a fost resuscitată timp de 45 de minute,după asta a fost dusă la spital. Celelalte trei nu aveau nici o șansă în urma impactului.
Evenimentul a stârnit mai multe controverse, deoarece există mai multe moduri în care acțiune as-ar fi desfășurat.
„În mai puțin de un sfert de oră toate echipajele de intervenție au fost la locul accidentului”, este declarația șefului SMURD doctor Raed Arafat după tragedia aviatică de pe lacul Siutghiol. O altă variantă vine de la directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare care susține că cei patru membri ai echipajului ar fi putut fi salvați dacă ar fi fost anunțați și echipajele acestei structuri ar fi putut să ajungă la fața locului în 10 minute.
Premierul a întrerupt campania electorală desfășurată în filialele din Moldova și a convocat o ședință operativă de urgență care va avea loc la Palatul Victoria din București, începând cu ora 12:30. La ora 13:30 urmează să facă declarații.
Premierul României i-a chemat la întâlnire pe ministrul Comunicațiilor, pe reprezentanți ai STS și reprezentanți ai Ministerului de Interne.
Conform Realitatea TV, Viorica Dăncilă a cerut cercetarea responsabilității STS. Poliția a acuzat Serviciul de Telecomunicații Speciale că nu a identificat în mod corect locul în care se afla Alexandra Măceșanu, victima de numai 15 ani din Caracal.
Totul vine după ce Alexandra Măceșanu, o fată în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută miercuri. Joi, fata a sunat de trei ori la numărul de urgență 112, anunţând că este sechestrată, însă STS nu a putut furniza locația exactă a adolescentei, care a fost apoi omorâtă. Poliţiştii au avut nevoie de aproximativ 19 ore pentru a intra în imobilul suspectului.