Editura Evenimentul si Capital

Dana Gîrbovan: Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între magistraţi, numele acestora trebuie cunoscute

Dana Gârbovan
Autor: | | 1 Comentarii | 916 Vizualizari

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat că "dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", în contextul în care ministrul Justiţiei anunţase că va desecretiza arhiva SIPA "în cel mai scurt timp"

"Activitatea şi arhiva SIPA sunt nu doar problema justiţiei române, ci a întregii societăţi. Pentru a ne vindeca de metehnele comuniste, este important să aflăm cum a funcţionat acest serviciu secret în întreaga sa perioadă de existenţă post-comunistă. Este o chestiune ce ţine atât de istoria României, cât şi de asanarea, exorcizarea sistemului judiciar şi a societăţii în asamblu. Avem, apoi, situaţia ofiţerilor acoperiţi SIPA printre magistraţi. Monica Macovei a spus că SIPA obţinea informaţii inclusiv din rândul ofiţerilor acoperiţi pe care-i avea în rândul magistraţilor. Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între judecători şi procurori, numele acestora trebuie făcut cunoscut", a declarat Dana Gîrbovan,pentru Politica.

Preşedintele UNJR a susţinut că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viaţă privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acţiune.

"Dreptul la viaţă privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluţie pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire", a arătat Dana Gîrbovan.

Magistratul consideră că, înainte de desecretizarea propriu-zisă a arhivei SIPA, ar trebui făcute publice toate documentele care conţin informaţii despre ce s-a întâmplat cu aceasta în ultimii ani.

"Gândiţi-vă că noi vorbim de 11 ani despre această arhivă fără să avem un document oficial din partea Ministerului Justiţiei cu privire la ea. Este inadmisibil ca, după 11 ani, singurele informaţii pe care le avem despre gestionarea acestei arhive să fie constituite de declaraţii de presă sau din surse. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât au existat acuze şi suspiciuni extrem de grave legate de neregularităţi săvârşite în timpul proceselor anterioare de inventariere, inclusiv sustrageri, distrugeri sau copieri de documente. Desecretizarea tuturor actelor din 2006 până în prezent, întocmite la nivelul Ministerului Justiţiei privind arhiva SIPA este, aşadar, un prim pas obligatoriu pentru a putea decide cu privire la arhivă", a afirmat Dana Gîrbovan.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, referindu-se la desecretizarea arhivei SIPA, că în cel mai scurt timp va iniţia această procedură. Ulterior, acesta a precizat că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA, menţionând că nu ştie ce se află în arhivă dar că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Informaţiile conţinute de arhiva SIPA au fost readuse în dezbaterea publică după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în EVZ, în care susţine că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

NU RATAȚI EVZ DE MÂINE! ADEVĂRUL DESPRE ARHIVA SIPA.

UN NOU EPISOD DIN OPERAȚIUNEA "NOI SUNTEM STATUL" VĂ PREZINTĂ DOVEZI DE NECONTESTAT!

Ultima ora! Ce se intampla cu banii de pe TAXA AUTO

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI