Dan Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor din România: „Republica Moldova are nevoie de România, așa cum România are nevoie de Republica Moldova”

Dan Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor din România: „Republica Moldova are nevoie de România, așa cum România are nevoie de Republica Moldova”Dan Nuțiu, președinteșe AIR-RM / Sursa foto: AIR-RM

Republica Moldova. România continuă să fie principalul partener economic al Republicii Moldova. „În ultimii doi ani, există un interes din ce în ce mai sporit al mediului de afaceri românesc față de cel de peste Prut. Lumea a conștientizat faptul că Republica Moldova nu este doar o piață, ci și o platformă de extindere a companiilor românești către estul Europei. În ultimii doi ani, avem cel mai mare număr de noi membri. Avem cele mai multe solicitări din partea oamenilor de afaceri din România, interese în Republica Moldova”, a declarat Dan Nuțiu, președintele Asociației Investitorilor Români în Republica Moldova (AIR-RM), pentru TVR Moldova.

România a fost, este și va fi principalul susținător al Republicii Moldova

De aproape șapte ani de la fondare, obiectivul esențial al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova este de consolidarea relațiilor  dintre cele două state. Dan Nuțiu, președintele AIR-RM, a subliniat că această structură de business a depus eforturi importante pentru a coagula cele două medii de afaceri.

„Sunt convins de faptul că România a contribuit la acest lucru, în primul rând, prin oferirea burselor tinerilor din Republica Moldova, care după absolvire au revenit acasă mai bine pregătiți. România a oferit sprijin substanțial și prin acțiunile desfășurate peste Prut – donarea de autobuze școlare, reparații de școli, grădinițe și multe alte proiecte investiționale. România a fost, este și va fi principalul susținător al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de România, la fel cum și România are nevoie de Republica Moldova”, a spus Dan Nuțiu.

Va fi creat un fond mixt de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii

Președintele AIR a vorbit și despre cât de atractivă este România pentru antreprenorii basarabeni. „Pentru o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova este cu mult mai ușoară pătrunderea pe piața românească decât pentru investitori din oricare altă țară, în vederea deschiderii unor noi afaceri. Aceasta grație cetățeniei române redobândite.

Dar și pentru cei care nu au cetățenia Republicii Moldova lucrurile sunt extrem de ușoare în această privință. În România nu are cum să dureze mai mult de 72 de ore deschiderea unei societăți. Promovăm schimbul de investiții de pe un mal pe altul al Prutului. Cel târziu, în 2025, vom contribui la crearea unui fond mixt de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii. Este o idee sprijinită de guvernele ambelor state”, a menționat președintele AIR-RM.

Avantajele antreprenorilor din Republica Moldova în România

Dan Nuțiu a reamintit că a deschide o companie în România, înseamnă o afacere într-o țară a UE și NATO, o siguranță sporită a investițiilor. În plus, antreprenorii din Republica Moldova cu o asemenea intenție pot beneficia de 50 000 de euro la pornirea unui business. Aceasta în contextul instrumentelor financiare pentru mediul de afaceri, la care au acces companiile prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, ce oferă multiple avantaje.

„Totuși, este imperios necesar ca antreprenoriatul din Republica Moldova să se consolideze, întâi de toate, acasă, în procesul de integrare a standardelor naționale la cele europene”, a mai precizat Dan Nuțiu, în cadrul emisiunii „Telematinal”, de la TVR Moldova.

Circa 600 de milioane de dolari a investit România în Republica Moldova în 2023. Conform statisticilor, România este poziționată pe locul trei în topul investițiilor străine în statul de peste Prut, după Rusia și Cipru.