Haos în politica românească. Ce vrea USR după moţiunea de cenzură. „Jumătate dintre parlamentari vor trebui să-şi găsească un loc de muncă”

Haos în politica românească. Ce vrea USR după moţiunea de cenzură. „Jumătate dintre parlamentari vor trebui să-şi găsească un loc de muncă”

Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat, vineri seară, că mai este nevoie de încă 20 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să poată trece.

De asemenea, Barna a spus că există două variante în cazul că moţiunea va fi adoptată, şi anume, fie formarea unui Guvern nou, fie rămânerea actualului Guvern interimar, fără posibilitatea de a da ordonanţe de urgenţă, până după alegerile prezidenţiale.

„Mai trebuie 20 şi ceva de voturi de la PSD, asta nu e un lucru uşor. Tot ce depinde de noi facem, discutăm cu oameni din PSD şi din ALDE. E dificil de spus (dacă trece sau nu moţiunea - n.r.), pentru că sunt discuţii în curs, diferenţa este totuşi mare, nu sunt doar două-trei voturi, 20 înseamnă mult în termeni de aritmetică parlamentară. PSD pare că încearcă să-şi revină din năuceala rezultatului catastrofal al alegerilor, am văzut şi conflictele din ultimele lor şedinţe. Zvonuri sunt foarte diverse, de la decizia de a trânti guvernul, până la a rămâne în logica asta şi să vedem ce se mai întâmplă", a afirmat Dan Barna.

„Faptul că acest guvern duce PSD la sub 20%, cum tocmai a spus doamna Dăncilă, este un argument foarte bun. Mulţi dintre oamenii din Parlament se uită cu îngrijorare la perspectiva de a nu mai avea, după multe mandate, şansa unui loc eligibil, pentru că toată construcţia de acolo era pe un rezultat de 35-40%. Acum, în jurul lui 20%, jumătate dintre parlamentari vor trebui să-şi găsească un loc de muncă şi mulţi nu au altă calificare", a adăugat liderul USR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit preşedintelui USR, dacă moţiunea va fi adoptată, s-ar putea forma un guvern fără PSD, sau s-ar putea forma un guvern interimar al PSD, dar fără Viorica Dăncilă

„În situaţia în care moţiunea trece (...) sunt două posibilităţi, fie un guvern nou, preşedintele Iohannis decide să-l numească, să spunem, pe dl. Orban premier şi încearcă să formeze un Cabinet, varianta standard clasică sau varianta unui guvern interimar în care nu doamna Dăncilă, ci un alt ministru este numit premier interimar, respectivul nu poate să dea ordonanţe, dar poate să administreze mai departe România până la prezidenţiale sau şi după, cum de altfel o face şi în prezent, doar că nu mai are dreptul să dea ordonanţe. Adică rămâne Guvernul interimar, premierul poate să-şi dea demisia sau nu. Din punctul nostru de vedere ar trebui ca această guvernare să plece şi să vină un alt guvern, pe care noi îl susţinem parlamentar. Vom susţine orice premier non PSD care îşi asumă cele patru puncte: fără penali, primari în două tururi, fără pensii speciale şi repararea efectelor OUG 114", a spus Barna

 

În legătură cu o viitoare colaborare între USR şi PLUS, Barna precizează că se poate ca aceste partide să meargă în tandem, în sensul că unul dintre partide să dea candidatul la prezidenţiale şi celălalt partid propunerea de premier.

„În săptămânile viitoare vom avea o decizie pe care o vom supune partidelor noastre. Şi astăzi am avut discuţii (cu Dacian Cioloş -n.r.), discutăm şi în zilele următoare. Discutăm tot scenariul acesta cum ar trebui să arate cât mai bine tandemul prezidenţial - premier, un partid va da candidatul la prezidenţiale, celălalt va da propunerea de premier. Discutăm despre cum să structurăm mai echilibrat alegerile locale, astfel încât să maximalizăm şansele (...), discutăm despre principiile pentru parlamentare, prin care să punem baza pentru a putea să guvernăm într-o structură funcţională în 2020, cel mai târziu dacă vom ajunge la alegeri la termen. Avem un congres pe 13 iulie, dacă ajungem la o concluzie, vom supune la vot în acel congres deciziile şi candidaţii, dacă nu, vom mai face alt congres", a mai spus Barna. 

Barna a mai spus că după alegerile europarlamentare a început să primească „telefoane foarte feng shui de la personalități din ultimii 30 de ani din politică”

„După rezultatul din 26 mai, am început să primesc telefoane foarte feng shui de la personalități din ultimii 30 de ani din politică. Nu ar fi elegant din partea mea (să dau nume – n.r.). Da (am primit telefoane și de la PSD – n.r.). Să colaborăm, să ne ajute cu niște primari”, a afirmat Dan Barna,

Întrebat dacă primeşte politicieni de la alte partide care vor să se înscrie în USR, Barna a spus că partidul are filtre foarte clare și criterii de adeziune la partid, multe dintre ele care țin de integritate.

„Avem filtre foarte clare. Avem niște criterii de integritate care nu permit celor care au fost în conducerea altor partide, celor care au fost în alte partide decât după perioade de niște ani. Avem niște criterii de integritate. Bineînțeles partea fără condamnări penale, acelea sunt elemente față de care nu discutăm”, a spus Barna.

Acesta a adăugat că Alianța USR-PLUS este privită ca „un nou star al politicii românești” și de aceea mulți vor să adere la cele două partide.

„Noi avem două componente. O dată necesitatea de a crește, pentru că totuși suntem un partid relativ mic. Și noi și colegii de la PLUS suntem undeva în zona 10-12.000. Suntem partide mici chiar și împreună. Suntem la jumătatea numărului de posturi necesare la candidaturi locale. Suntem o organizație care trebuie să continue să crească. Pe de altă parte, este tentația multora de a se lipi de acest nou star, pentru că noi avem aparența de nou star al politicii românești – Alianța USR-PLUS. Atunci sunt foarte care vin cu entuziasm și mulți, la o verificare simplă rezultă că au fost doi ani la PRM, trei ani nu știu unde. Avem filtre și pentru candidații comuni pe care îi vom avea”, a conchis Dan Barna, potrivit agerpres.ro