Dan Andronic: „Doctorițele de la Sf. Pantelimon au dreptul să administreze probe în favoarea lor”

Dan Andronic: „Doctorițele de la Sf. Pantelimon au dreptul să administreze probe în favoarea lor” Prima reținere în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon, care a dus la arestarea a două doctorițe, a fost analizat pe larg de jurnalistul Dan Andronic în cadrul emisiunii „Ediția de seară”, difuzată de postul România TV. Ziaristul a adus în prim-plan o serie de probleme legate de modul în care este instrumentat cazul de către Parchetul General, cât și explicațiile date de specialiștii ATI în privința administrării tratamentului cu noradrenalină.

Dan Andronic apreciază că, în cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon, riscul unei erori judiciare este foarte mare. Jurnalistul și-a argumentat poziția prin faptul că modul în care Parchetul General administrează acest caz lasă loc de multe întrebări.

„Eu nu sunt instanță de judecată. Dar, dacă un procuror face o anchetă de patru luni de zile și nu dă voie celor pe care îi anchetează să administreze probe în favoarea lor, cum sună acest lucru? Doctorițele trebuiau să fie anunțate că sunt suspecte și că au dreptul să administreze probe în favoarea lor. Dar este mai simplu să bagi două doctorițe la pușcărie”, a declarat ziaristul.

Conform informațiilor prezentate, cele două doctorițe nu au văzut rechizitoriul decât după ce acesta a fost făcut public în presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oamenii nu mor după statistică”

Un alt aspect al cazului abordat în cadrul emisiunii difuzate de România TV, este decesul a 22 de pacienți de la Sf. Pantelimon în trei zile. Potrivit informațiilor apărute în presă, statistica arată că numărul mediu de decese ar fi trebuit să fie de maxim patru pe zi.

„Oamenii nu mor după statistică. Doctorițele de la Spitalul Sf Pantelimon nu sunt trimise în judecată pentru o aberație statistică, ci pentru crimă cu premeditare. Sunt două doctorițe arestate pentru că ar fi omorât cu premeditare un om. Așa zice un procuror. Noi despre asta discutăm. Dar de ce ar omorî un medic oameni cu premeditare?”, a ridicat un nou semn de întrebare Dan Andronic.

„Am devenit toți, brusc, specialiști”

Ziaristul a adus în discuție și luările de poziție ale specialiștilor în domeniu. Profesorul universitar dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a prezentat public recent o serie de argumente științifice asupra modului în care se administrează tratamentul cu noradrenalină. Care a fost întrerupt în cazul pacientului decedat la Spitalul Sf. Pantelimon.

Atenția acordată de presă opiniilor specialiștilor ATI este însă redusă. „Am devenit toți, brusc, specialiști. În noradrenalină, în ATI, în infecții nosocomiale… Nu vi se pare că ne depășim limitele?”, a punctat Dan Andronic.

Un alt aspect adus în discuție sunt stenogramele apărute în cazul de la Sf Pantelimon: „Eu am mai văzut stenograme din acestea, interpretate, în care ni se explică despre ce se discută. Am văzut și stenograme falsificate. Dar falsificate la modul grosolan.”

Jurnalistul a explicat că toate aceste elemente ridică numeroase semne de întrebare. Dan Andronic și-a asumat public apărarea imaginii și libertății doctorițelor și asistentei de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Revista presei