Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloş: „Domnului Arafat i-am cerut propria analiză. Am avut o discuţie telefonică cu el”
Dacian Cioloş: „Domnului Arafat i-am cerut propria analiză. Am avut o discuţie telefonică cu el”

Dacian Cioloş: „Domnului Arafat i-am cerut propria analiză. Am avut o discuţie telefonică cu el”

Premierul Dacian Cioloş, invitat la emisiunea "După 20 de ani", a atins unele din cele mai fierbinţi subiecte ale acestor zile: verificarea modului în care au acţionat autorităţile în cazul Colectiv de către Corpul de control al GUvernului, majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, remanierea unor miniştri, răscumpărarea Cuminţeniei Pământului, etc.

Principalele declaraţii date de Dacian Cioloş:

Domnului Raed Arafat i-am cerut propria analiză. Am avut o discuţie telefonică cu el. Am vrut să mă asigur că schimbul de informaţii decurge cum trebuie între Corpul de control şi dumnealui.
Nu mă interesează să tai capete doar de dragul de a satisface pe cineva. Vreau să se schimbe nişte lucruri. Lucurile acestea trebuie privite în ansmablu, şi nu emoţional. (…) Sunt deja câteva lucruri care s-au îmbunătăţit, sun deja modificări.
Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca. Am înţeles că să lucrezi într-o secţie de arşi presupune o pregătire mult mai mare. Avem câţiva medidci care sunt la un training în străinătate şi încercăm să-i integrăm într-un concept. Vom avea deci prima echipă de medici care va veni de la acest training şi care va prelua câteva saloane.
În rest, convingerea mea e nu trebuie să mai copiem modele, trebuie să adaptăm sistemul la nevoile noastre. La nivel de SMURD, noi chiar dăm exemplu la alte ţări. Dar nu este suficient. Este doar o piesă dintr-un sistem.
Ministerul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu.  În ceea ce priveşte remanierea dacă voi lua o decizie în acest sens, voi face o analiză aprofundată. Am nevoie de echipă care să lucreze, o echipă pe care am format-o eu. În algerea echipei nu mi-a impus nimeni  nici un om…
În cazul ministrului Sănătăţii, presiunile politice le-aţi văzut public. Domnul Dragnea nu a venit să-mi spună să-l schimb. Dar fără suţinerea Parlamentului, Guvernul nu poate să funcţioneze. (…)
Îi ţin la curent pe liderii politici cu probleme pe care le avem. Am discutat despre legea salarizării unitare, reforma administraţiei, despre ce vrem să facem în domeniul educaţiei, despre povestea cu doctoratele, despre programele de la Ministerul Apărării. Avem discuţii telefonice. De la UNPR , vorbesc cu domnul Valeriu Streiu. Cu domnul preşedinte Iohannis, discut săptămânal. Am stabilit acest obicei în care ne vedem săptămânal, chiar şi pentru 10-5 minute. Schimbăm informaţii, opinii, am nevoie şi de părerea dânsului. Au fost discuţii, despre criza cu bebeluşii. Mi-a cerut informaţii despre ceea ce se întâmplă
Ministerul Culturii, cel care s-a ocupat de răscumpărarea Cuminţeniei Pământului. Ce le-a spus guvenrul proprietarilor? Ministeurl sa consultat pe etapele principale. I-am cerut să clarifice, fără echivoc, situaţia juridică a operei de artă. Eu ştiu că s-a negociat suma respectivă, preţul care să fie, şi s-a ajuns la 11 milioane. Echipa Ministerului Culturii a avut negocieri directe cu proprietarii.
Lotul Microsoft – recuperre 11 milioane de euro. De ce nu se recuperează această sumă pentru a face
Şi cei cinci milionae de euro sunt tot de la cetăâeni cred că e important mesajul – e o cumpărare asumată de statul şi de poporul român. Nu este o piatră, aşa cum s-a zis, este o operă de artă cum o mare valoare aparte. Sunt puţine opere de artă de valoarea celor lui Brâncuşi care să se afle în România. Faptul că facem această subscriţie publică o facem pentru că am vrea să ne asumăm cumpărarea
Dacă nu se strânge suma, înseamnă că nu ne asumăm această cumpărare. Va exista un precontract cu condiţiile foarte clare de achiziţie, un document public cu istoricul , condiţiile în care s-a negociat între comisia de la ministerul Culturii şi proprietari. Oamenii vor avea toate informaţiile. Va fi un aprteneriat între Guvern şi cetăţeni.
Plan de rezolvare privind plagiatele. Staâţi la aceeaşi masă cu domnul Petre tobă. Vi se pare în regulă?
Integritatea rămâne un princcipiiu importa ptr min.e nu sunt confortabil cu aceste afirmaţii. Nu este cazul să iau decizii au unilateral atâta timp cât nu sunt lămurite nişte lucruri. I-am cerut domnului ministru să vină cu un dispozitiv odată ce o contestaţie este depusă, în termen de 40 de zile, ea trebuie să aibă un răspuns.
De ce nu sunt recuperaţi banii din prejudiciile stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
În iulie agenţia de reculerare va fi funcţională şi va începe să recupereze. E nevoie de oameni, locuri, dotare etc
Creşterea economică – oamenii o pun pe seama consumului şi consum care riscă să crească, din păcate, mai mult pe baza importurilor.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: