Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș despre culisele negocierilor pentru guvern. Care au fost obiectivele USR PLUS
Dacian Cioloș despre culisele negocierilor pentru guvern. Care au fost obiectivele USR PLUS

Dacian Cioloș despre culisele negocierilor pentru guvern. Care au fost obiectivele USR PLUS

Dacian Cioloș explică motivele care au stat la baza opțiunii Alianței USR PLUS pentru ministerele pe care urmează să le preia în viitorul guvern condus de Florin Cîțu.

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, a făcut o serie de precizări cu privire la motivele care au stat la baza opțiunii Alianței pentru cele șase ministere care i-au revenit în urma negocierilor cu PNL și UDMR pentru guvern. Potrivit spuselor sale, Alianța a optat pentru șase dintre cele mai dificile ministere, care au nevoie de reforme esențiale, de care depinde relansarea economică a României.

„Obiectivul nostru principal a fost să putem arăta că avem capacitatea de a face reforme majore în domenii mari și importante pentru România și că nu ne ferim de ministere considerate grele sau «cu riscuri». Vă aduceți probabil aminte că am fost acuzați că fugim de guvernare când nu a fost cazul, pentru că nu ne-a dat nimeni această ocazie. Acum, ne-au dat alegătorii un vot pentru a intra la guvernare și l-am luat ca atare”, a scris Dacian Cioloș într-o postare pe Facebook.

El a a precizat că Justiția și Sănătatea sunt două ministere esențiale unde trebuie făcute reforme rapide și consistente, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care au fost asumate de USR PLUS. În același context, Dacian Cioloș a vorbit și despre MinisteruL Fondurilor Europene care va devein adevăratul minister al finanțelor, având în vedere că de atragerea fondurilor europene depinde relansarea economică a României.

„De atragerea completă și investirea cu cap a banilor europeni vor depinde relansarea economiei și evoluția locurilor de muncă. Prioritățile negociate și de USR PLUS la nivel european cu Consiliul se vor transforma în marile priorități de investiții acasă: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Reforma administrației, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziunea Socială sunt domeniile prioritare în care vom investi rapid și consistent, pentru că avem deja soluții și un plan”, a mai scris Dacian Cioloș.

Ministerul Transporturilor, esențial pentru USR PLUS

În aceeași categorie, a ministerelor importante, intră și Ministerul Transporturilor unde urmează să fie dezvoltate cele mai importante proiecte de investiții.

„Transporturile sunt probabil cel mai important „șantier” al României, unde vom arăta că dacă lucrezi cu eficiență și competență poți dinamiza proiecte de investiții începute și poți deschide proiecte așteptate de peste 30 de ani. Cercetarea a fost întotdeauna sora săracă a Educației. Vom arăta că acest domeniu e de fapt unul prioritar, pentru că de cercetare depind multe sectoare economice de vârf la ora actuală. Evoluția digitalului, a Sănătății și a unor industrii depinde de capacitatea de inovare și de punerea în practică a rezultatelor”, a mai scris liderul USR PLUS în postarea de pe Facebook.

El a arătat și care sunt strategiile Alianței pe care o conduce în privința dezvoltării economiei și a turismului, care trebuie să intre într-o nouă logică decât cea de până acum:

„Ministerul Economiei, împreună cu antreprenoriatul și turismul, trebuie să intre într-o cu totul altă logică decât cea de până acum. Una de dialog constant cu antreprenorii, unde prioritară e repornirea activității pentru sectorul HoReCa și de Turism care are capital românesc consistent și e afectat de criza pandemică. Sunt multe locuri de muncă care depind de acest minister și de performanța viitorului ministru”, a mai scris Cioloș.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE