Dacă la prezidențiale, până acum, nu s-a arătat interesat să candideze, Dacian Cioloș s-a înscris în cursa internă din formațiunea PLUS pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai 2019.

 

„PLUS a închis listele de candidatură internă pentru alegerile europene care vor avea loc în 26 mai 2019. În competiția internă s-au înscris 186 de candidați. Urmează perioada de validare, în care candidaturile vor fi analizare din punct de vedere procedural. Lista de candidați eligibili va fi anunțată pe 12 ianuarie”, transmite partidul.

 

Lista pentru Parlamentul European va fi decisă printr-un vot online securizat și vor fi aleși 43 de candidați care vor fi aranjați pe locurile eligibile într-un Consiliu Național al partidului.

Dacian Cioloș se află în plină campanie internă alături de ceillalți candidați. „Nu sunt singurul român cu o astfel de experiență, dar sunt unul dintre cei care pot folosi această experiența la cel mai înalt nivel. Desigur, mulți mă vor acuza că nu urmăresc decât să plec departe de țară, în cazul de față la Bruxelles. Dar nu este așa, iar în perioada următoare am să fac tot ce îmi stă în putință să conving cât mai mulți oameni de bunele mele intenții. România are nevoie vitală de a fi reprezentată în Parlamentul European de oameni competenți, care să lupte pentru binele tuturor românilor – atât al celor rămași acasă, cât și al celor din diaspora. Ca să facem țara noastră bine, e nevoie să punem la bătaie toată priceperea și toată energia noastră, pe toate fronturile. A fi europarlamentar nu înseamnă a-ți trăda țara. Din contră! Iar planul meu e să începem să reconstruim România. Am de gând să muncesc pentru țara mea și voi face asta și acasă, și în Parlamentul European“, a declarat Dacian Cioloș, potrivit romaniaimpreuna.ro.

 

Până în prezent, nu s-a anunțat nici dacă PLUS va avea liste comune  cu USR la alegerile pentru PE. Dacă va ajunge la Bruxelles, Cioloș ar putea, totuși, să candideze și la alegerile prezidențiale.

Fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, a anunțat, la finalul anului trecut, înființarea noii formațiuni politice PLUS (Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii) și înscrierea sa în partid.

 

PLUS a demarat, la scurt timp, competiția internă pentru alegerile parlamentare din 2019.

„Orice membru PLUS care dorește să candideze se poate înscrie până pe 10 ianuarie 2019, la ora 12.00, prin intermediul platformei online. Candidaturile eligibile vor fi supuse unei consultări interne la care vor lua parte toți membrii PLUS. În urma consultării se vor alege 43 de candidați, care vor fi ordonați pe listă de o Comisie de selecție independentă formată din personalități recunoscute din mediul academic, non-guvernamental și al politicilor publice”, transmitea formațiunea.

Pe site-ul partidului se arată că doritorii de un fotoliu în Parlamentul european vor fi ordonați pe listă în funcție de trei criterii: competență în domenii cu relevanță pentru domeniile acoperite de deciziile PE, reieșită în urma analizei CV-ului și a programului propus (40% din scorul evaluării); atractivitatea electorală – capacitatea de a mobiliza vot și de a performa în postura de candidat (30% din scorul evaluării) și diversitate și merit organizational – diversitate în reprezentarea de pe listă și meritul organizational (30% din scorul evaluării).

 

Viitorii europarlamentari PLUS sunt obligați să se înscrie în grupul politic la care partidul va decide să se afilieze, iar în acest sens se angajează să demisioneze din PE, dacă nu vor respecta această condiție.