Evenimentul Zilei > International > Dacă Donald Trump nu va fi condamnat, urmează „răzbunarea poporului musulman”: Iranul îl amenință pe fostul președinte SUA
Dacă Donald Trump nu va fi condamnat, urmează „răzbunarea poporului musulman”: Iranul îl amenință pe fostul președinte SUA

Dacă Donald Trump nu va fi condamnat, urmează „răzbunarea poporului musulman”: Iranul îl amenință pe fostul președinte SUA

Generalii iranieni nu au uitat atacul cu drona americană care a condus la moartea lui Ghassem Soleimani, în vârstă de 62 de ani. Președintele iranian Ebrahim Raisi (61 de ani) l-a amenințat pe fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump (75 de ani) cu represalii împotriva deciziei luate.

Președintele Iranului îl amenință pe Trump cu răzbunare. Fostul președinte SUA „a ordonat personal uciderea generalului”, a transmis Ebrahim Raisi luni, 3 ianuarie 2022, motiv pentru care solicită măsuri radicale.

Trump se va confrunta cu „răzbunarea poporului musulman”

„Trump trebuie să fie condamnat ca principal criminal într-un tribunal internațional”, a spus președintele Iranului, la doi ani de la moartea generalului Ghassem Soleimani. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, „Donald Trump se va confrunta cu răzbunarea poporului musulman”, a mai adăugat șeful iranian, citat de ziarul nemțesc Bild.

Atacul SUA asupra lui Soleimani a fost îndreptat împotriva întregului popor, potrivit poziției musulmanilor. Anul trecut, regimul a jurat răzbunare pentru general.

Declarațiile președintelui Ebrahim Raisi vin după ce două site-uri media israeliene au fost piratate luni dimineață cu avertismente sub forma unui videoclip de propagandă iraniană, ce avea legătură cu împlinirea a doi ani de la asasinarea generalului Qassem Soleimani.

Iranul transmite mesaje de amenințare, la doi ani de la uciderea generalului Soleimani

Soleimani a fost ucis într-un atac american cu dronă la 3 ianuarie 2020 în capitala irakiană Bagdad. Potrivit Teheranului, comandantul de atunci al Brigăzilor Al-Kuds se afla într-o misiune diplomatică în Irak. Iranul cere răzbunare, condamnând în același timp tăcerea comunității internaționale cu privire la acest atac.

Pentru SUA, șeful Gardienilor Revoluției a fost „creierul” din spatele a numeroase atacuri soldate cu sute de morți și mii de răniți în rândul soldaților americani. „În ultimele luni, el a organizat atacuri asupra bazelor forțelor coaliției din Irak. (…) Generalul Soleimani a aprobat, de asemenea, atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad”, a justificat operațiunea militară, la vremea respectivă, Departamentul american al Apărării.

La sfârșitul săptămânii trecute, biroul prezidențial iranian i-a scris șefului Adunării Generale a ONU pentru a cere o rezoluție împotriva asasinării lui Soleimani. Din punctul de vedere al Teheranului, Soleimani a împiedicat miliția teroristă Stat Islamic (SI) să mărșăluiască în regiune. În Iran, el este clasificat drept erou național pentru acest lucru, în timp ce SUA l-au văzut ca pe un terorist.