Două site-uri importante de știri din Israel au fost piratate: Mesaje de amenințare din partea Iranului, la doi ani după asasinarea lui Soleimani
- Sabina Popescu
- 3 ianuarie 2022, 14:05
Cel puțin două site-uri media israeliene au fost piratate luni dimineață, 3 ianuarie, cu avertismente sub forma unui videoclip de propagandă iraniană, ce avea legătură cu împlinirea a doi ani de la asasinarea generalului Qassem Soleimani.
Cel mai important site de știri în limba engleză din Israel, Jerusalem Post, precum și portalul Maariv au fost sparte de hackeri. Israelul a preluat mesajul drept o amenințare din partea Iranului. În loc să se afișeze pagina de știri, pe site a apărut un videoclip de propagandă, cu o rachetă care lovește macheta sitului nuclear Dimona.
Două site-uri de știri în engleză din Israel, deținute de aceiași proprietari, au fost sparte
Site-ul web al cotidianului The Jerusalem Post a arătat o scenă dintr-un exercițiu de rachetă iranian de luna trecută, în care Teheranul a distrus o machetă a reactorului nuclear israelian de la Dimona.
În imagine, racheta pare a fi lansată de pe inelul emblematic al generalului asasinat Soleimani, cu mențiunea: „Nu este vorba de o rachetă. Suntem aproape de voi acolo unde nu vă gândiți”. Mesajul era tradus în engleză și ebraică.
Contul de Twitter al cotidianului în limba ebraică Maariv, care are aceiași proprietari ca și cotidianul de limbă engleză Jerusalem Post, a prezentat pentru scurt timp același mesaj, dar a dispărut în scurt timp.
„Suntem conștienți de aparenta piratare a site-ului nostru, alături de o amenințare directă la adresa Israelului. Lucrăm la rezolvarea problemei”, a transmis site-ul Jerusalem Post pe Twitter, iar publicația a fost din nou online la aproximativ două ore după hacking.
Atacul cu dronă ce a condus la asasinarea generalului Soleimani
Fostul președinte american Donald Trump a provocat unde de șoc în regiune pe 3 ianuarie 2020 prin uciderea selectivă a generalului Soleimani, care era comandantul Forței Quds, brațul pentru operațiuni externe al Gărzilor Revoluționare de elită ale Iranului. Forța Quds este desemnată de SUA drept o organizație teroristă.
Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă americană la Bagdad, la ordinul lui Trump, împreună cu locotenentul său irakian Abu Mahdi al-Muhandis, înfuriind Iranul și aliații săi.
La cinci zile după uciderea lui Soleimani, Iranul a ripostat lansând rachete asupra unei baze aeriene americane din Ain al-Assad, care adăpostește trupele americane din Irak, și asupra unei alte baze din apropierea orașului Arbil, în nord.
Niciun soldat american nu a fost ucis în aceste lovituri, dar Washingtonul a declarat că zeci de persoane au suferit leziuni cerebrale traumatice în urma exploziilor.
Trump a declarat la momentul respectiv că atacul cu drone a venit ca răspuns la un val de atacuri asupra intereselor americane din Irak, avertizând că va trage la răspundere Iranul dacă astfel de atacuri vor continua.
Iran promite că generalul ucis de Trump va fi răzbunat
Iranul se pregătește să lanseze activități pe parcursul unei săptămâni pentru a comemora uciderea lui Soleimani. Autoritățile au declarat că evenimentul principal al comemorării va avea loc luni, fără a da detalii.
Acestea au adăugat că pe 7 ianuarie va avea loc o prezentare a „capacităților de rachete ale Iranului”.
Oficialii iranieni au promis în mod repetat că Soleimani va fi răzbunat.
Luna trecută, Iranul a lansat mai multe rachete balistice la finalul a cinci zile de exerciții militare care, potrivit generalilor, au fost un avertisment pentru Israel și au inclus o simulare de atac asupra instalației nucleare israeliene.
Forțele Gardienilor Revoluției iraniene au încheiat exercițiul aruncând în aer o țintă amenajată pentru a semăna cu complexul nuclear israelian Dimona. Televiziunea iraniană a difuzat imagini cu rachete lovind structurile țintă și a emis o amenințare la adresa Israelului.
Războiul din umbră și programul nuclear al Iranului
Grupuri iraniene și grupuri susținute de Iran au fost acuzate în mod repetat că au încercat să pirateze site-uri israeliene în ultimele luni. Demersul face parte dintr-un război din umbră între Iran și Israel, care durează de ani de zile. S-a acționat prima oară în proporții de amploare cu ani în urmă, cel mai cunoscut atac cibernetic fiind în 2010, când virusul Stuxnet - despre care se crede că a fost creat de Israel și SUA - a infectat programul nuclear iranian, provocând o serie de defecțiuni la centrifugele folosite pentru îmbogățirea uraniului.
Amenințările vin pe fondul discuțiilor tulburi de la Viena pentru a revigora acordul nuclear dintre Teheran și puterile mondiale. Iranul și-a accelerat progresele în domeniul nuclear, în timp ce negocierile pentru revenirea la acord se străduiesc să avanseze.
Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear și a reimpus sancțiuni zdrobitoare asupra Iranului în 2018. De atunci, Teheranul a început să îmbogățească în mod deschis uraniul până la o puritate de 60% - un pas tehnic scurt față de cei 90% necesari pentru a fabrica o bombă atomică.
Israelul nu ia parte la discuțiile de la Viena, dar a amenințat cu forța dacă diplomația eșuează, iar SUA a declarat, de asemenea, că pregătește „alternative”. La începutul acestei luni, ministrul apărării, Benny Gantz, a declarat că a notificat oficialii americani că a instruit Forțele de Apărare ale Israelului să se pregătească pentru un atac împotriva Iranului.