Dăbuleni, oraşul care l-a meritat pe Geoană

Dăbuleni, oraşul care l-a meritat pe Geoană

EXCLUSIV ONLINE. Mircea Geoană a candidat într-un colegiu în care elevii iau nota 1 pe linie la probele de la bacalaureat, profesorii de matematică umblă cu urme de urină pe pantaloni, iar social-democraţia are avataruri vechi în PSM şi se recomandă cu deviza "Noi suntem mâna forte. Noi, noi, ai noştri".

În ziua alegerilor, ceaţa a făcut hocus-pocus cu oraşul Dăbuleni, iar locuitorii Dăbuleniului au făcut hocus-pocus cu o ştampilă de vot. Într-o cuşetă, aşa cum şefa campaniei PSD din Dăbuleni le zice cabinelor de vot, a fost subtilizată una dintre gumele cu coadă de lemn cu care votanţii ştampilaseră întreaga dimineaţă numele lui Mircea Geoană.

Tragedia nu fu mare, pentru că ştampile erau multe. Doar Dăbuleniul „e unul singur”, un unicat la nivel naţional. „30 de ani a deţinut locul unu în topul celor mai mari comune din ţară”, spune Lelioara Nicola, şefa de campanie a PSD, luându-i vorbele din gură primarului Nicolae Drăgoi, care şi el are un fel de senzaţie că domneşte peste o localitate mai ceva ca multe altele.

„Merităm candidatura lui Geoană” Drăgoi a fost dintotdeuna de stânga, chiar stânga aia extremă, a socialismului muncii, până când PSM s-a trezit în burta PSD-ului, înghiţit cu sedii şi membri cu tot. „Dacă nu se petrecea absorbţia aia a PSM-ului, eu şi azi eram primar PSM. în 2000, când am câştigat prima oară alegerile, toată lumea s-a-mbolnăvit. PSD-ul era în floare, iar eu eram şi pesemist, şi venetic, din Mehedinţi”. Acum, după două mandate şi cinci luni dintr-al treilea, primarul e un pesedist sigur pe sine, cu cunoştinţe solide despre democraţie, bucuros că Mircea Geoană a ales Dăbuleniul ca să se facă senator: „Merităm! Eram supăraţi dacă nu ne-alegea pe noi. Ne-a analizat şi şi-a dat seama că lumea îl iubeşte aici”.

Ne puteți urmări și pe Google News

E drept că şi colegiul a fost decupat cu tâlc, şerpuind pe lângă comunele unde PSD are mai puţini simpatizanţi, dar asta e, cumva tot trebuia desenată şi această circumscripţie. Lelioara Nicola a privit-o îndelung şi-a găsit o comparaţie edificatoare: „Colegiul e în formă de râmă. E firesc, s-a luat după suprafaţa Doljului, nu după şosea”. Primarul o lasă pe şefa de campanie să se exprime, dar nu vrea să mai audă discuţii legate de trasarea colegiului. „L-au decupat cum a trebuit. şi care-i problema? Ce-nseamnă democraţia? înseamnă majoritate, domnule! Puterea! Păi, dacă noi avem puterea, nu trebuie să facem ce trebuie? Nu suntem noi mâna forte? Noi, noi, ai noştri…”, ridică Drăgoi vocea, lovind în masă cu un pix, nerăbdător să i se dea dreptate.

Ajutoarele UE, ambalate de PSD Chiar dacă se mai stropşeşte din când în când, primarul nu-i un tip nervos, ci sufletist şi înţelegător: se are bine cu toată lumea, mai ales cu cei de la PNL, care, în ziua alegerilor, în semn de consens şi prietenie, au arborat la uşa sediului un lacăt mare de fier. „Şi care-i problema? Suntem împreună! Cu peneliştii se poate discuta, la ei găseşti înţelegere, colaborare”.  Veta Păsculescu, preşedinta PD-L Dăbuleni, consilier judeţean în Dloj, membră a biroului permanent al PD-L Dolj, e singura care îi face opoziţie şi-l bruiază pe Drăgoi. Îl acuză că, înainte de alegeri cu o zi, i-a adunat pe toţi şefii secţiilor de votare la el în birou, „la o prelucrare”... Mai spune că Drăgoi le-a dat elevilor ghiozdane şi penare roşii… Că le-a dus oamenilor ajutoarele de la Uniunea Europeană, făină, zahăr, ulei, însoţite de fluturaşi electorali…Că foloseşte casa de cultură pentru întâlniri politice… Că-i ameninţă pe cetăţenii care nu votează cu PSD… Că Mircea Geoană e senator de Dolj de opt ani, dar n-a fost la Dăbuleni decât de două ori. De fiecare dată în toamna lui 2008: când şi-a lansat candidatura şi când a votat…

Pipi pe cracul stâng Despre Veta Păsculescu şi alţi câţiva pedelişti, primarul Drăgoi ştie poveşti siropoase, pe care le-ar spune şi în faţa tribunalului de la Haga, atât e de sigur că sunt adevărate. Doar depănarea câtorva dintre ele arată ce se-ascunde în spatele afirmaţiilor proferate de opoziţie... „De învăţământul din oraş s-a ales praful de când a încăput pe mâna PD-L. Anul trecut, la bac, la Grupul şcolar Dăbuleni, toţi elevii au picat la matematică. 30 au luat nota unu curat.  Directorul GŞD, pedelistul Alexandru Drăgnei, profesor de matematică, a venit la mine de două ori cu pipi pe el, pe cracul stâng. Bă, nene, nu mai veni pişat pe tine, că e o ruşine, aşa i-am zis”.

Drăgoi spune că directorul GŞD îl sună şi hăuleşte la telefon: „Aloo, aloo-o-o-o, o-o-o… Elevii nu-i mai zic lui Drăgnei - Alexandru, ci Alexandrion”. Pe Veta Păsculescu a văzut-o de nenumărate ieşind mototolită din mâinile soţului. Chiar el i-a dat o locuinţă socială să se-adăpostească de pugilatul vieţii matrimoniale. Toate ca toate, dar în august, preşedinta PD-L Dăbuleni s-a mai dat o dată în spectacol. N-a lăsat nici două ore să treacă după moartea directorului Asociaţiei Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, că a şi intrat în casa lui şi „i-a luat ochelarii, telefonul, cartela din telefon… şi i-a luat şi postul. Ăştia-s oamenii PD-L-ului!”.

TELEVIZIUNILE Media Dab şi Bamir TV Fenomenul media bolboroseşte la Dăbuleni, încă dinainte ca localitatea să devină oraş – în 2004. Sunt două posturi de televiziune locale, Media Dab şi Bamir TV, plus un altul, care nu emite decât pentru antene. Lor li s-a adăugat şi-un ziar, „Dăbuleni”, tipărit din banii cetăţenilor, în care toţi candidaţii PSD au dat interviuri, dezbătând probleme spinoase, de la cele sociale, la cele meteorologice, promiţând că se vor implica în rezolvarea tuturor. Primarul nu înţelege de ce-ar avea cineva de obiectat faţă de această publicaţie: „Un ziar dacă apare, ce poate scrie un ziar dacă nu de politicieni? Câte oi sunt, câţi castraveţi plantăm în solarul cutare?”. Soţul Vetei Păsculescu, fără funcţie în PD-L, spune că, în noul mandat, Drăgoi n-a mai lăsat nici Media Dab, nici Bamir TV să filmeze şedinţele consiliului local. Iar ziarul „Dăbuleni”, plin cu sfaturile lui Geoană şi-ale altor pesedişti, a fost distribuit original: aruncându-l peste gardurile oamenilor cu o zi înainte de vot. „La europarlamentare de acum un an, PD-L a avut mai multe voturi decât PSD în Dăbuleni. Am crezut că o să-i batem şi la locale, dar pentru doar 60 de voturi n-am reuşit să-l băgăm pe Drăgoi în turul al doilea. Am ratat o şansă istorică să scăpăm de el”, oftează soţul Vetei Păsculescu. Primarul are gânduri să-şi păstreze fotoliul mult timp de-aici înainte. În mandatul trecut, a-nceput ridicarea unei primării, „palat administrativ”, cu lift, uşi, senzori de incendiu şi tot ce se mai cere.

La primăvară va fi gata. Pune pariu că palatul lui o să eclipseze tot ce s-a mai construit în ţară. „Dacă găsiţi ceva mai frumos în România, eu plec de la primărie. Nu în oraşele alea de sute de mii de locuitori, în astea mai mici. De unde avem bani? Treaba mea! şi care-i problema?”. În timp ce şeful său expediază temerile legate de finanţarea noii investiţii, Lelioara Nicola mângâie cu cursorul mouse-ului releveul digital al viitoarei primării şi repetă cu melancolie: „Unul este Dăbuleniul”.

„Ce-nseamnă democraţia? Înseamnă majoritate, domnule! Puterea! Păi, dacă noi avem puterea, nu trebuie să facem ce trebuie? Nu suntem noi mâna forte? Noi, noi, ai noştri…” Nicolae Drăgoi, primar Dăbuleni