D-le Daniel Constantin, eşti cam Pocitan-ben-Pehlivan

D-le Daniel Constantin, eşti cam Pocitan-ben-Pehlivan

"Noapte de decemvrie" este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski, pe care elevii de gimnaziu o studiază la ora de limba şi literatura română.

Poezia are la bază o legendă orientală, în care este descris drumul spre Mecca al unui prinţ, Ali-ben-Mohamet-ben-Hassan, şi al unui "slut ca iadul, zdrenţos şi pocit, hoit jalnic de bube", pe numele său Pocitan-ben-Pehlivan. Pentru a ajunge la Mecca, prinţul alege drumul cel drept, prin soarele arzător al deşertului, care este plin de primejdii. Pocitan preferă o mică potecă, ce pe sub pomi şerpuieşte, iar pe tot drumul său „o tânără umbră de soare-l fereşte".

Ali moare înainte să ajungă la Mecca, pe când Pocitan ajunge în cetate foarte bine. Când ne-a prezentat această poezie, doamna profesoară ne-a vorbit despre statornicia credinţei într-un ideal, ne-a sfătuit să nu ne abatem niciodată de la drumul cel drept, în care credem cu adevărat.

Despre această poezie şi sfaturile fostei mele profesoare mi-am adus aminte aseară, când am intrat pe blogul ministrului Agriculturii, pentru a citi despre cum explică el împrumutul pe care l-a luat de la Dan Voiculescu. În timp ce citeam lamentaţia de aproape 10.000 de caractere, în mintea mea se desfăşura filmul din legenda frumos transpusă în poezie de Macedonski.

Ministrul se laudă cum a fost el cel mai strălucit dintre studenţii de la Zootehnie, cum a ajuns liderul acestora, cum a negociat cu ministrul Educaţiei de atunci condiţii mai bune pentru colegii săi, cum a ajuns cel mai tânăr şef din Ministerul Agriculturii etc. Momentul plin de patetism de filme indiene este atunci când Daniel povesteşte cum a locuit în cămin împreună cu soţia sa şi cu primul lor copil. El spune că, în martie 2003, a cumpărat un apartament în Crângaşi, ajutat de părinţi. După ce i s-a născut şi al doilea copil, în 2006, familia actualului ministru a vrut să-şi cumpere o casă.

Daniel povesteşte cum a mers la bancă pentru a face un credit şi cum a adunat toate actele necesare dosarului de împrumut. Când să semneze contractul cu banca, cine credeţi că l-a oprit? Ei? Aţi ghicit: Dan Voiculescu. „Vreau să precizez foarte clar că, în acel moment, eram directorul general al acelei societăţi comerciale şi aveam un venit foarte bun. Nu intenţionam să intensific activitatea politică sau să mă intorc în administraţia publică. Am considerat că gestul domnului Voiculescu (n.r. - care l-a împrumutat pe actualul ministru al Agriculturii cu 295.000 de euro) era o dovadă de încredere, o recunoaştre a faptului că am realizat performanţe importante în activitatea mea curentă", explică ministrul.

Prin urmare, e greu să mergi pe drumul cel drept. E mult mai bine să mergi pe un drum şerpuit, iar o umbră să te ferească de soare. Ceea ce mă pune pe mine pe gânduri e această afirmaţie: „Nu intenţionam să intensific activitatea politică sau să mă intorc în administraţia publică". Între timp, Daniel şi-a intensificat activitatea politică şi s-a întors în administraţia publică, unde din funcţia de ministru trebuie să apere interesele de 60 de milioane de euro ale Ministerului Agriculturii în bătălia cu firmele creditorului său. După recentul scandal "Grăjdan", ne putem aştepta la orice.

Ne puteți urmări și pe Google News