Cuvântul „genocid” stârnește dispute aprige. Macron i-a explicat lui Zelenski de ce nu este de acord cu acest termen
- Antonia Hendrik
- 15 aprilie 2022, 10:29
Președintele Emmanuel Macron, susținut și de cancelarul Germaniei Olaf Scholz, a refuzat să folosească cuvântul genocid într-o poziție pe care președintele Zelenski a considerat-o „dureroasă”. Președintele Ucrainei a calificat în repetate rânduri atacul militar al Rusiei drept „genocid”, termen inventat pentru prima dată de avocatul polonez Raphael Lemkin în anii 1940. De asemenea, şi Joe Biden a spus că acțiunile Rusiei împotriva ucrainenilor au echivalat cu un genocid.
Reticența unor state europene de a numi atrocitățile ruse din Ucraina drept „genocid” a stârnit tensiuni la Kiev unde președintele Zelenski şi-a arătat indignarea faţă de președintele Franţei care a refuzat să folosească acest cuvânt spre dezamăgirea mai multor lideri mondiali.
Președintele american Joe Biden a declarat săptămâna aceasta că acțiunile Rusiei împotriva ucrainenilor au echivalat cu un genocid, lucru aprobat de premierul canadian Justin Trudeau și premierul britanic Boris Johnson.
De ce nu vrea Macron să folosească cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin spunând că escaladarea verbală nu va ajuta Ucraina şi i-ar putea antrena pe occidentali să intervină. Macron a discutat la telefon, joi, cu omologul său ucrainean, care a catalogat ca fiind foarte dureros refuzul acestuia de a denunța genocidul din țara sa
Cuvântul genocid are un sens şi trebuie atribuit de jurişti, nu de politicieni. Statele care consideră că este un genocid trebuie să intervină prin convențiile internaționale. Asta vor oamenii? Nu cred, pentru că asta ar însemna a deveni cobeligerant al conflictului.
Trebuie ca toată lumea să ştie să-şi păstreze raţiunea, nu ajută Ucraina să se intre într-o escaladare verbală fără să se tragă toate consecinţele. Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni.
Păstrez aceeași linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni, să avem în continuare măsurile de solidaritate şi să lucrăm pentru a găsi pacea şi a ne proteja compatrioții de război, a declarat Emmanuel Macron.
Preşedinţii Macron şi Zelenski au discutat din nou joi seară
Palatul Elysée a confirmat faptul că cei doi preşedinţi au discutat aseară, iar şeful statului ucrainean i-a mulţumit omologului său francez pentru livrările de arme care au avut loc. Emmanuel Macron i-a dat asigurări interlocutorului său că Franţa a rămas mobilizată pentru a răspunde nevoilor umanitare ale populaţiei din Ucraina, prin trimiterea de ajutoare necesare pe teren şi prin continuarea acţiunii cu organizaţiile internaţionale competente pentru a permite evacuarea civililor spre destinaţii alese de ei.
Pe lângă Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-au abţinut de la folosirea acestui termen. Genocidul este strict definit în dreptul International. Iar la ONU, ne bazăm pe determinarea juridică a organelor judiciare corespunzătoare", a spus Antonio Guterres.
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a deschis deja o anchetă în Ucraina și a purtat discuții virtuale cu Zelenski cu privire la uciderea civililor.
Celine Bardet, avocat și anchetator internațional de criminalitate, a aplaudat deschiderea rapidă a unei anchete. Îndemnând ca emoțiile să nu stea în calea justiției, informează france.24.