Fiecare român cu durerea lui. Scrisoarea săptămânii . Cum scăpăm de DNA

Fiecare român cu durerea lui. Scrisoarea săptămânii . Cum scăpăm de DNA

Toți vrem să scăpăm de DNA.

De la inculpații adevărați (e vorba de cei care și-au făcut deja valiza), de la persoanele care intrând pe ușa DNA, ca martori, ies după câteva ore, suspecți sau inculpați, de la cei care își parchează mașina în fața DNA-ului și, după audieri, o pot lua din același loc după 10 ani, de la politicienii actuali, foști și viitori politicieni, de la magistratul care, până la primirea sumei de 1,8 milioane euro de la un inculpat oarecare, a fost un om corect și cinstit, de la cumpărătorii de drepturi litigioase de toate felurile, de la șoferul autocifei de la CNADR, care în pauza de prânz a golit betoniera pe „juma” de țuică în curtea de vis a vis, de la funcționarul mic, mic de tot de la orice instituție publică, care în afara celor 30- 40 lei de cerere, în viața lui nu a luat niciun leu, toți vor să scape de DNA.

Dar cum?

Inițiativa legislativă va da greș. Uniunea Europeană este cu ochii pe noi, iar cerberul de peste ocean de abia așteaptă.

Demiterea conducerii DNA ar fi la fel de imposibilă, motive nu sunt și nici nu pot fi inventate.

Lăsarea DNA-ului fără nciun ban ar veni prea târziu, și-au cumpărat tehnică, de generație ultimă, valabilă ani buni.

Categoric, soluții de a scăpa de DNA deocamdată nu sunt, deși mințile luminate ale partidelor mari, toți conducătorii politici, prieteni sau adversari, elita funcționărimii publice naționale, muncesc de zor în găsirea unor soluții.

Și, totuși, ar fi una.

Senatorii și deputații României, înalții funcționari publici să-și cumpere vilele, casele de vacanță, mașinile, terenurile, biletele de odihnă în locuri exotice să și le cumpere deci, numai din salariul fix de bugetar. Ca timp nu le-ar fi luat mult.

Exact 679 ani, 17 luni și 9 săptămâni.

Până atunci dispare și DNA-ul cu sediul său cu tot din str.Știrbei Vodă, nr.79- 81, sector 1, fax 021 312 51 44, telefon 021 312 14 97.

Mihai Andrei Dinu

Refugiile înguste, lipsite de garduri

Am rugămintea să scrieți și despre infrastructura liniilor de tramvai ale RATB. Încă există refugii înguste, lipsite de garduri de protecție. Le suportăm de ani buni, punându-ne zilnic viețile în pericol, în îngrămădeală și-n îmbulzeală, eventual blocați la roșul pietonal. Un coșmar care parcă nu se mai termină. Nu mai devin odată istorie. Toți visăm să devină cât mai curând istorie și amintire de coșmar. Să nu mai zic de linia comună 24, 42, 45, 46, că deși s-a lucrat la căile de rulare în jurul anilor 2012 - 2013, pe Bulevardul Ion Mihalache și pe Strada Buzești, refugiul îngust lipsit de gard de protecție de pe Bulevardul Ion Mihalache, de la intersecția cu Șoseaua Nicolae Titulescu, a rămas același, nefiind înlocuit cu un refugiu mai lat prevăzut cu gard de protecție, coșmarul fiind astfel prelungit. Am rugămintea să scrieți și despre acest lucru.

Alexandru Filimon

Birocrația românească

Suntem o mică firmă care se confruntă cu modul de lucru tipic românesc în care funcţionează instituţiile statului. Concret, am depus de aproape două luni, un proiect în PNDR, submăsura 6.2, şi deja constatăm că AFIR îşi încalcă propriile reguli, asumate prin ghidul de finanţare. Conform acestuia, ar fi trebuit ca AFIR să publice, lunar, rapoarte de selecţie referitoare la proiectele depuse în luna anterioară. Practic, o firmă care a depus proiectul în iulie, află în august dacă i-a fost selectat sau nu, după care trebuie să prezinte documentele de conformitate şi se semnează contractul de finanţare. Pe submăsura 6.2, depunerea de proiecte a început în iulie şi nu s-a publicat niciun raport de selecţie! Mai mult, nici pentru submăsuri deschise în martie nu se ştie nimic! Şi noi şi alţi aplicanţi am încercat să aflăm, telefonic, de ce se întârzie şi cât mai durează până vom află soarta proiectelor noastre. N-am reuşit. Ni s-a răspuns sec: nu ştim!

Încercaţi un mic exerciţiu: uitaţi-vă pe site-ul AFIR! Imaginaţi-vă că sunteţi un aplicant, pe orice submăsură, şi căutaţi să aflaţi în ce stadiu se află proiectul dvs! Sunaţi apoi la AFIR, înarmaţi- vă cu multă răbdare, pentru că aveţi şanse mari să nu reuşiţi să prindeţi un operator care să vă răspundă, apoi, dacă-l prindeţi, întrebaţi-l de ce nu ştiţi încă dacă proiectul depus de dvs. luna trecută, sau în urmă cu 2,3,4 luni, a fost selectat sau nu! Apoi luaţi în calcul că proiectele depuse pe PNDR se evaluează la oficiile judeţene, cu nişte excepţii. Ca o medie, OJFIR-urile au până acum, adunate, câteva sute de proiecte. Ce se va întâmpla dacă situaţia continuă şi se vor aduna mii de proiecte? Când le vor evalua?

Pentru că aşa ne obligă ghidul specific, noi am fost nevoiţi să încheiem pentru cel puţin 10 ani contractul de închiriere pentru spaţiul în care vom funcţiona (în mediul rural, acest lucru e foarte dificil) şi plătim deja chirie pentru el. Iar suma nu e mică deloc. Şi mai sunt şi alte cheltuieli pe care le facem deja... Pentru o firmă foarte mică, situaţia asta generează pierderi grele. Cine răspunde pentru ele, mai ales dacă situaţia asta va continua aşa?

De aceea, va rugăm să ne sprijiniţi! Ministerul Agriculturii se laudă cu deschideri de axe de finanţare, presa îi mediatizează reuşitele, dar nimeni nu ştie că axele astea sunt deschise doar formal. Faceţi publică această stare de lucruri! Interpelaţi AFIR, determinaţi această instituţie să lucreze cu adevărat şi să fie transparenţă! Puteţi ajuta astfel câteva mii de aplicanţi care nu ştiu nimic despre proiectele lor şi despre când se vor putea apuca de treabă.

Vă mulţumim şi, din motive lesne de înţeles, va rugăm să păstraţi confidenţiale datele noastre de contact!

A.A.

Dragi cititori,

Această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare.

Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Bd. Dimitrie Pompeiu nr 6, sect. 2, București.

Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape!

Să aveți o săptămână minunată!

Simona Ionescu, redactor șef

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori