Cutremurul din Gorj a avut 50 de replici. Mai multe persoane au fost rănite Video

Sursa: Facebook Carmen Elena Nădrag

Cutremurul produs ieri în județul Gorj a creat panică printre localnici. Sute de oameni au sunat la 112, iar mai multe persoane au fost rănite. Seismul a avut 50 de replici în doar 15 ore.

Cutremurul produs ieri în județul Gorj a avut nu mai puțin de 50 de replici în 15 ore. Seismul a avut o magnitudine de 5,7 și a fost resimțit până la București. Potrivit institutului Național pentru Fizică a Pământului, faliile tectonice s-au atins la o adâncime de aproximativ 6 km.

Mai multe clădiri din Târgu Jiu au fost afectate de cutremur, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgențe verifică acum dacă structura de rezistență a acestora a fost afectată. Mai multe instituții și-au suspendat activitatea astăzi pentru ca imobilele în care funcționează să poată fi verificate. Este vorba despre Primărie, Prefectură și Serviciul de Permise și Înmatriculări.

Răniți în urma seismului

Oamenii au intrat în panică și au sunat cu sutele la 112. O angajată a unui fastfood a sărit pe geam de teama cutremurului, iar o altă femeie s-a ascuns într-un dulap.

Patru persoane au fost rănite și au ajuns la spital. Un bărbat a suferit mai multe răni la cap după ce a fost lovit de o bucată de tencuială desprinsă de pe o clădire. Două femei s-au rănit după ce au căzut în casă. Una dintre ele a suferit o luxație de șold. Un alt bărbat și-a rupt piciorul după ce a sărit pe geam de la etajul I.

Alte cinci persoane au ajuns de urgență la spital din cauza atacurilor de panică. Mai mulți tineri au fost la un pas să fie răniți în timp ce se aflau la o terasă din Târgu Jiu. Mai multe cărămizi s-au desprins și au căzut de pe clădire. De asemenea, turla mănăstirii Tismana din Gorj a fost grav afectată, iar acum riscă să se părbușească.

Cutremurul s-a simțit puternic și în Craiova. În magazinele din oraș marfa a căzut de pe rafturi, dar din fericire nimeni nu a fost rănit, potrivit antena3.ro.

Mare pericol

Un cutremur similar cu cel din 1997 ar avea efecte dezastruoase în România. Potrivit Planului de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru 2022, în Capitală ar fi cele mai multe victime.

Au fost luate în calcul două scenarii. Dacă un cutremur similar cu cel din 1977 s-ar produce la ora 21.00, în clădirile catalogate cu risc seismic s-au afla 450.000 de persoane. Analiza arată că peste 95.000 de persoane ar rămâne blocate. Dintre acestea, peste 6.500 de persoane ar muri și alte 16.000 ar fi rănite. În spitalele din București ar ajunge 10.500 de persoane.

Dacă seismul s-au produce la ora 13.00, numărul victimelor s-ar reduce la jumătate, deoarece mulți dintre oameni nu s-ar afla în clădirile cu risc de prăbușire.