Cutremurele și uraganele adus la faliment companiile de asigurări. Pagube colosale

Cutremurele și uraganele adus la faliment companiile de asigurări. Pagube colosaleSursa foto: |Dreamstime.com

Una dintre cele mai mari companii de asigurări din lume a anunțat că la nivel mondial, în primele șase luni ale anului, valoarea despăgubirilor oferite de asiguratori, pentru daunele provocate de catastrofele naturale a fost de 109 miliarde de euro.

Cele mai multe despăgubiri au fost achitate pentru imobilele asigurate, care au fost distruse de cutremurele din Turcia și Siria, de la începutul acestui an, care au fost evaluate la 34 de miliarde de dolari.

Uraganul Agatha a a distrus clădirile rezidentiale.

Uraganul Agatha a a distrus clădirile rezidentiale. Sursă: Twitter

Martin Bertogg, de la Swiss Re, a declarat că alte daune importante au fost achitate ca urmare a unor distrugeri provocate de uraganele care au lovit Statele Unite.

”Având în vedere că furtunile puternice reprezintă principalul factor care determină pierderi asigurate peste medie în prima jumătate a anului 2023, acest risc secundar devine unul dintre factorii dominanți la nivel global ai pierderilor asigurate. Pierderile peste medie reafirmă o tendință de creștere anuală de 5 - 7% a pierderilor asigurate, determinată de încălzirea climei, dar și mai mult, de creșterea rapidă a valorilor economice în mediile urbanizate, la nivel global”, a declarat Bertogg.

Uraganele care lovesc SUA provoacă daune importante

În SUA, o serie de furtuni puternice au provocat daune pentru care companiile de asigurări au achitat despăgubiri în valoare de 34 de miliarde USD, doar în prima jumătate a anului 2023. Suma este cea mai mare achitată vreodată, pentru o perioadă de doar șase luni.

De asemenea, Noua Zeelandă a fost lovită de două fenomene meteorologice severe la distanță de doar două săptămâni, la începutul anului 2023, subliniind riscul tot mai mare ca pericolele legate de vreme să lovească marile centre urbane.

În special, Insula de Nord a Noii Zeelande a fost afectată, în primul trimestru al anului 2023, de inundații grave în Auckland, cel mai mare oraș al țării, și de rămășițele ciclonului Gabrielle.

Ambele au devenit cele mai costisitoare două evenimente de pierderi asigurate legate de vreme în Noua Zeelandă din 1970 încoace, cu pierderi asigurate combinate estimate la 2,3 miliarde USD.

Schimbările climatice vor fi tot mai evidente

Efectele schimbărilor climatice sunt evidente în fenomenele meteorologice din ce în ce mai extreme.

Jerome Jean Haegeli, economist-șef al grupului Swiss Re, a declarat fenomenele meteorologice, cum sunt vânturile puternice sau ploile abundente, sunt tot mai evidente.

”Efectele schimbărilor climatice pot fi deja observate în anumite pericole, cum ar fi valurile de căldură, secetele, inundațiile și precipitațiile extreme. Pe lângă impactul schimbărilor climatice, planificarea utilizării terenurilor în zonele de coastă și riverane mai expuse, precum și extinderea urbană în zonele sălbatice generează o combinație greu de inversat de expunere la valori ridicate în medii cu risc mai mare”, a explicat Haegli.

Acesta a dat drept exemplu, precipitațiile abundente din regiunea Emilia-Romagna, din nordul Italiei, de la jumătatea lunii mai care au dus la inundații de amploare și la pierderi asigurate preconizate de peste 0,6 miliarde USD, fiind cel mai costisitor eveniment meteorologic din această țară din 1970 încoace. Pierderile economice estimate au fost de 10 miliarde USD.

Ne puteți urmări și pe Google News