După CUTREMURE vine un alt AVERTISMENT: 18 VULCANI prezintă un NIVEL de AMENINŢARE foarte RIDICAT

După CUTREMURE vine un alt AVERTISMENT: 18 VULCANI prezintă un NIVEL de AMENINŢARE foarte RIDICAT

USGS (United States Geological Survey), vine cu o avertizare, de data aceasta, în ceea ce priveşte pericolul vulcanilor cu factori de risc foarte ridicat. Potrivit unei noi evaluări globale efectuate de USGS, Statele Unite sunt foarte puternic amenințate de 18 vulcani, titrează Express.

Atenție la vulcanii americani: 18 dintre ei reprezintă un nivel de amenințare "foarte mare", potrivit unui raport al USGS. Vulcanul Kilauea Hawaii se află în fruntea listei de 161 vulcani activi sau potențial activi evaluați de USGS. Agenția guvernamentală a studiat 24 de factori de risc pentru a face o reactualizeze şi o estimare a amenințării vulcanice publicate de savantul John Ewert si colegii săi acum 13 ani. Din 161 vulcani, 18 prezintă o amenințătoare reală.

Kilauea, care a erupt spectaculos la începutul acestui an pe Insula Mare din Hawaii, este considerat cel mai periculos. Lava din vulcanul Kilauea a distrus mai mult de 700 locuinţe și înstituţii, terenuri, în timp ce mai mult de 2000 de persoane au fost evacuate. Activitatea vulcanului Kilauea a continuat timp de trei luni, dar pare să se fi relaxat, iar nivelul său de alertă a fost redus.

Mount Saint Helens, este un vulcan activ din comitatul Skamania din sudul statului Washington şi este al doilea pe listă, cu un nivel de amenințare foarte mare, este cel mai periculos vulcan din Statele Unite. Muntele Saint Helens a avut o erupție spectaculoasă în 1980, eliberând mai mult de 1,5 milioane de tone metrice de dioxid de sulf în atmosferă.  Un total de 57 de persoane au murit, precum și aproape 7000 de animale.  Au fost distruse mai mult de 200 de case și 250 de kilometri de drum.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe locul trei se află Muntele Rainier, aflat de asemenea în Washington. Oficial, Muntele Rainier, care este și cel mai înalt munte din Lanţul muntos Cascade (Cascade Range) care se întinde pe 1 120 km de-a lungul Pacificului de Nord-Vest, este inactiv, ultima erupție  având loc în 1854. Cu toate acestea, este listat de Asociația Internațională de Vulcanologie și Chimie ca fiind "vulcanul deceniului".  Vulcanologii cred că o erupție a Muntelui Rainier ar reprezenta o amenințare serioasă pentru partea sudică a zonei metropolitane din Seattle, care are 3,7 milioane de locuitori.

Mai departe, pe locul 18, se află Long Valley Caldera, al cărei experți au declarat la începutul acestui an că există un rezervor de magmă semi-topită de 400 de kilometri cubi, multe dintre acestea fiind eliberate în atmosferă în eventualitatea unei erupții. O astfel de explozie ar eclipsa pe cea a Muntelui St. Helens în 1980, titrează Express.