Cutremur Turcia-Siria: s-a activat a doua falie. Al Sisi îl sună pe Erdogan, pentru prima dată din 2013

Cutremur Turcia-Siria: s-a activat a doua falie. Al Sisi îl sună pe Erdogan, pentru prima dată din 2013

Un cutremur extrem de violent cu o magnitudine de 7,8 de grade pe scara Richter a lovit ieri o zonă mare de la granița dintre Turcia și Siria. Unda de șoc a doborât mii de clădiri, iar numărul victimelor, sortit să crească, este pe cale să atingă pragul de 5.000 de morți.

Potrivit experților, forța devastatoare a cutremurului a echivalat cu 100 de bombe atomice. Zeci de mii de răniți şi sute de familii îngropate sub dărâmături. Anatolia s-a deplasat cu cel puțin trei metri, iar replicile au fost atât de violente încât s-au simțit până în Groenlanda. În Italia a fost declanșată alerta de tsunami, ulterior revocată. Primele echipe de salvare au plecat deja din întreaga lume. După cutremur, au fost înregistrate 243 de replici de-a lungul zonei de graniță dintre Turcia și Siria, potrivit lui Yunus Sezer, șeful Autorității Turce de Management al Urgențelor, AFAD. Printre persoanele date dispărute se află şi un italian, Angelo Zen din Vicenza.

Marţi seara președintele egiptean Abdel Fattah al Sisi l-a sunat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-i transmite condoleanțe în urma cutremurului de 7,7 care a zguduit ieri sudul Turciei, ucigând cel puțin 4.544 de persoane. Al Sisi și Erdogan nu au vorbit niciodată de când, în 2013, dictatorul egiptean a venit la putere, însă dialogul dintre Turcia și Egipt a reluat în 2022 și cei doi s-au întâlnit în decembrie anul trecut și și-au dat mâna cu ocazia ceremoniei de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar.

O tragedie care a înspăimântat întreaga lume

Potrivit Sky News, bilanțul morților în urma cutremurului de la granița dintre Turcia și Siria este de peste 5.200. Numărul victimelor din Turcia este deocamdată neschimbat, în timp ce cel din Siria a crescut: 812 persoane au murit în zonele guvernamentale și 900 în zonele controlate de rebeli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții sunt împărțiți cu privire la natura celor două cutremure care au zguduit sud-estul Turciei și nordul Siriei. Pentru unii, acestea s-ar putea datora unui fenomen seismic cunoscut sub numele de "dublet", adică o pereche de cutremure de magnitudine comparabilă, care au loc foarte aproape unul de altul în spațiu și timp, un fenomen considerat relativ neobișnuit.

O teorie susţinută, printre alţii, de Suzan van der Lee, expertă în seismologie și profesoară la Northwestern University (Illinois, SUA). Hector Gonzalez-Huizar, membru al Temblor, o organizație americană care se ocupă cu evaluarea riscului seismic, obiectează însă, explicând că definiţia de dublet seismic se referă la acele cazuri în care un al doilea cutremur are loc pe aceeași falie după o perioadă scurtă de timp sau când se verifică aproape imediat după primul, practic în același loc. "Nu l-aș considera un dublet, ci o replică a primului: epicentrele erau la aproximativ 100 de kilometri distanță unul de celălalt, iar al doilea cutremur a avut loc aproximativ nouă ore mai târziu", a spus Gonzalez-Huizar.

sursa: RADOR / LA STAMPA