Cutremur pe scena politică internațională. Parchetul general anunță că va deschide o anchetă pentru corupție împotriva președintelui, în vara anului viitor, după ce mandatul său va expira.
Parchetul general din Peru a anunţat vineri că va deschide o anchetă pentru corupţie împotriva preşedintelui Martin Vizcarra la încheierea mandatului acestuia, în iulie 2021, transmite AFP.
„După ce am primit raportul parchetului de provincie specializat în delicte de corupţie ale funcţionarilor, am decis că există motive pentru a-l ancheta pe preşedintele republicii”, a indicat parchetul general întrun comunicat.
Ca urmare a imunităţii pe care Constituţia i-o conferă şefului statului, „începerea anchetei rămâne suspendată până la 28 iulie 2021, când (preşedintele) îşi va părăsi funcţia”, a precizat parchetul.
Speţa, pentru care a fost lansată în septembrie, fără succes, o procedură de destituire împotriva preşedintelui Vizcarra, se referă la angajarea unui cântăreţ de către Ministerul Culturii. Justiţia suspectează că acest artist puţin cunoscut, Richard Cisneros, alias ”Richard Swing”, ar fi încasat circa 50.000 de dolari în virtutea unui contract de formă pentru a susţine conferinţe.
Președintele prins într-un joc de corupție strigă că este un „complot”
În urmă cu doar câteva săptămâni, preşedintele peruan Martin Vizcarra a acuzat un „complot” menit să-l înlăture de la putere, după difuzarea a unor înregistrări audio compromiţătoare într-un scandal de corupţie.
„Nu voi demisiona, nu voi fugi”, a spus Vizcarra într-un discurs televizat, în care s-a declarat victima unui „complot împotriva democraţiei”.
Martin Vizcarra se află în dificultate după difuzarea în faţa parlamentarilor a unei înregistrări audio în care este prezentat în timp ce manipula martori, cerându-le să ascundă adevărul într-o anchetă referitoare la un dosar de corupţie.
Legătura dintre Munții Buzăului și Pampa la Cruz din Peru. Ținutul Anei, ținutul misterelor
„Forţele democratice din Congres nu se pot preta la acest joc murdar, declanşat de interese politice şi electorale”, a mai spus preşedintele în mesajul către naţiune.
Scandalul de corupţie, care zguduie opinia publică, priveşte angajarea, în plină pandemie, a unui cântăreţ de către Ministerul Culturii, justiţia suspectând că artistul, puţin cunoscut, a beneficiat de un contract de complezenţă.
Această criză politică survine într-un moment în care Congresul se opune unei reforme impulsionate de guvern vizând să le interzică persoanelor condamnate să se prezinte în alegeri.