„Cutremur” pe scena politică din Marea Britanie. Partidul care vrea să oprească migrația crește vertiginos

„Cutremur” pe scena politică din Marea Britanie. Partidul care vrea să oprească migrația crește vertiginos Rishi Sunak / Sursa foto: www.gov.uk

Pe 4 iulie, în Regatul Unit se vor organiza alegeri anticipate pentru Parlamentul Marii Britanii. Pe 30 mai, în Marea Britanie a avut loc o schimbare radicală, după ce Parlamentul a fost dizolvat, iar toate activitățile din Camera Comunelor și Camera Lorzilor s-au încheiat. Locurile sunt vacante până după alegerile generale.

La mai puțin de o lună până la alegeri, sondajele arată răsturnări neașteptate de situație.

Răsturnare de situație în Marea Britanie

Partidul Conservator (Tories) al premierului britanic Rishi Sunak este pentru prima dată depășit într-un sondaj de Partidul Reform UK (antimigrație) al lui Nigel Farage, conform Institutului YouGov, care a descris situația drept un „cutremur” pe scena politică, deși diferența de scor între cele două formațiuni este mică, relatează AFP.

Conform unei anchete realizate pentru Times și publicată joi seara, care a intervievat 2.211 de persoane, Partidul Laburist (Labour) conduce cu 37% în intențiile de vot pentru alegerile legislative din 4 iulie, în scădere cu un punct față de sondajul anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reform UK urmează cu 19% în intențiile de vot (cu o creștere de două puncte procentuale), în timp ce Tories se situează la 18% (fără modificare).

„Noi suntem, în prezent, opoziţia faţă de partidul Laburist”, a declarat Nigel Farage, liderul celui mai de dreapta partid de pe scena politică britanică, în deschiderea unei dezbateri joi seara, la postul ITV.

Nigel Farage

Nigel Farage

Partidul Laburist are mari șanse să câștige alegerile

Cu toate acestea, Institutul YouGov consideră că este nevoie de timp pentru a vedea dacă partidul poate "păstra sau îmbunătăți poziția față de conservatori".

„Poate ar fi mai corect să spunem că, în acest stadiu” cele două partide sunt ”cot la cot”, însă chiar şi aşa această schimbare reprezintă un ”cutremur” în ”peisajul electoral”.

Conservatorii, care sunt la putere de 14 ani, sunt atât de epuizați încât ministrul Apărării, Grant Shapps, a avertizat recent că există riscul ca Partidul Laburist să obțină o "supermajoritate" în Parlament.

Ce s-a întâmplat cu Guvernul din Marea Britanie, după dizolvarea Parlamentului

Parlamentul și Guvernul sunt două instituții separate în Marea Britanie.  Guvernul nu demisionează când Parlamentul este dizolvat. Miniștrii guvernului rămân la conducerea departamentelor lor. Rolul de ministru este independent de rolul de deputat. Miniștrii își păstrează titlurile ministeriale după dizolvare, dar parlamentarii nu mai pot activa.

Prin lege, în Regatul Unit trebuie să se organizeze alegeri generale și să fie ales un nou Parlament, cel puțin o dată la cinci ani. La dizolvare, toate activitățile din ambele Camere se încheie și toți parlamentarii își pierd locurile în Camera Comunelor.