Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur la palatul Buckingham! Regina Elisabeta, ținta unui atentat. Amănunte terifiante
Cutremur la palatul Buckingham! Regina Elisabeta, ținta unui atentat. Amănunte terifiante

Cutremur la palatul Buckingham! Regina Elisabeta, ținta unui atentat. Amănunte terifiante

Autorul unui atac jihadist cu o armă albă a dezvăluit că ținta sa era regina Marii Britanii, regina Elisabeta. 

Teroristul a ajuns în centrul atenției în urma unui atentat comis la începutul anului 2020 la Londra. Acum apar dezvăluiri noi.

Bărbatul se remarcase cu puţin timp înainte în închisoare prin radicalismul său şi îşi exprimase dorinţa de a ”o ucide pe regină”. Dorința bărbatului a fost atât de puternică încât s-a realizat un raport, care a fost făcut public marţi în instanţă, relatează AFP.

De luni la Înalta Curte din Londra are loc o audiere în ancheta privind atacul comis pe 2 februarie 2020 de Sudesh Amman.

Purtând o vestă explozivă falsă, agresorul a înjunghiat două persoane pe o stradă comercială din cartierul londonez Streatham. O a treia persoană a fost rănită de o bucată de sticlă în urma intervenţiei forţelor de ordine.

Condamnat la 40 de luni de închisoare pentru deţinerea şi distribuirea de documente jihadiste, el a fost eliberat din închisoare cu mai puţin de două săptămâni înainte a a-şi fi executat jumătate din pedeapsă.

Potrivit administraţiei penitenciare, comportamentul său a devenit din ce în ce mai violent în timpul detenţiei în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh.

Conform unui raport prezentat la audierea de marţi, el strigase printre altele ”Acest loc este plin de necredincioşi” sau ”Toată lumea de aici se va aduna sub steagul negru” al grupării Stat Islamic.

El a vorbit, de asemenea, despre ”convingeri extremiste, în special dorinţa de a o ucide pe regină, de a deveni autorul unui atac sinucigaş şi de a adera la SI”.

În timpul petrecut în spatele gratiilor, el a luat legătura cu deţinuţi implicaţi în infracţiuni teroriste, cum ar fi fratele autorului atentatului sinucigaş din Manchester, soldat cu 22 de morţi în 2017 la ieşirea de la un concert al vedetei de muzică pop Ariana Grande.

Potrivit unui oficial al poliţiei din Londra, Luke Williams, el ”părea mândru că este cel mai tânăr condamnat pentru terorism în Belmarsh şi părea că nu avea nicio remuşcare”.

Autorităţile penitenciare au indicat că Sudesh Amman era implicat şi în radicalizarea altor deţinuţi.

Sudesh Amman a fost considerat atât de periculos după eliberarea sa din închisoare încât supravegheat îndeaproape de către poliţişti înarmaţi ceea ce a permis să fie neutralizat la aproximativ un minut de la începerea atacului din Londra.

Aceasta a avut loc la scurt timp după uciderea, la sfârşitul anului 2019, lângă London Bridge, a două persoane de către un bărbat condamnat pentru terorism, ceea ce a determinat guvernul britanic să adopte o lege menită să prevină eliberarea automată.