Evenimentul Zilei > International > Cutremur la nivel internațional. Câţi ani de închisoare riscă „dușmanul imigranților”
Cutremur la nivel internațional. Câţi ani de închisoare riscă „dușmanul imigranților”

Cutremur la nivel internațional. Câţi ani de închisoare riscă „dușmanul imigranților”

O comisie a Senatului italian a aprobat luni cererea instanței de începerea urmăriri penale asupra liderului Ligii Salvini de extremă dreaptă

Dacă ar fi găsit vinovat, șeful Ligii, în prezent cel mai popular partid din Italia, s-ar confrunta cu până la 15 ani de închisoare. El ar putea fi, de asemenea, exclus din funcția politică, eliminându-și ambițiile de a conduce un viitor guvern.

„Voi merge la tribunal cu capul ridicat în numele poporului italian”, le-a spus Salvini susținătorilor.

„Dacă mă vor aresta, va trebui să găsească o închisoare suficient de mare pentru noi toți”, a mai spus Salvini

În iulie 2019, Salvini a promis să reducă imigrația din Africa şi a ordonat ca 131 de migranți salvați să rămână pe o navă în afara Siciliei timp de șase zile, până când alte state europene au acceptat să-i ia.

Magistraţii din orașul sicilian Catania, un tribunal special însărcinat cu investigațiile asupra miniștrilor, luna trecută a recomandat să fie judecat sub acuzația de reținerea ilegală a migranților care se aflau pe nava Gregoretti.

Anchetarea lui Salvini vine într-un moment sensibil când Partidul Ligii de opoziție a lui Salvini speră să câștige controlul asupra Emilia-Romagna, o regiune nordică bogată, condusă de partidele de stânga de la al Doilea Război Mondial.

Votul în comisia cu 23 de senate a fost încheiat la egalitate, cu cinci în favoarea acordării cererii instanței și cinci împotrivă. În conformitate cu reglementările senatului, aceasta înseamnă că ancheta poate continua.

Decizia finală depinde de votul complet al Senatului luna viitoare. Pozițiile Ligii, PD și 5 Stele s-ar putea schimba după terminarea alegerilor din Emilia-Romagna.

Toate partidele principale și-au schimbat poziția asupra anchetei împotriva lui Salvini, din ultimele zile, din cauza posibilelor repercusiuni pentru alegeri.

De teama ca Salvini să nu devină un martir care se sacrifică pentru a proteja granițele Italiei, partidele de la guvernare au încercat mai întâi să întârzie audierea și apoi au decis să nu ia parte la ea.

„Solicit în mod oficial senatorilor să mă trimită la proces, pentru că poporul italian va fi judecat cu mine”, a spus Salvini într-un miting de campanie, potrivit reuters.com