Anchetă demarată la cererea ministrului Sorina Pintea după ce  un pacient a suferit  cu arsuri grave a fost transferată timp ce 2 săptămâni , în trei spitale, până să fie operată, anunță romaniatv.net.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a constata de ce pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatinaarsura fiind pe 45%, nu pe 30% din suprafaţa corpului.

.,,În momentul în care Slatina a anunţat o pacientă cu arsuri de gradul 1 şi 2 pe 30% din suprafaţa corpului, a fost acceptat transferul la Braşov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arşi. Când a ajuns la Braşov pacienta, s-a constatat că a fost subevaluată. (…) Era afectată 45% din suprafaţă corpului, cu un grad de arsură 3. În urmă probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecţie (…) şi de aceea nu s-a putut face grefă pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Braşov. S-a recurs la tratament în sala de operaţie sub anestezie generală la Braşov şi au început procedurile de transfer la un centru de mari arşi cu paturi disponibile”, a afirmat Pintea, duminică, la Digi 24

Ministrul Sănătății a mai precizat următoarele:

.,,Din punct de vedere medical, specialiştii spun că Braşovul a făcut ceea ce trebuie”.(…)Pacienta a ajuns acolo cu un anumit grad de arsură. Au început procedurile de transfer, iar în momentul în care a putut fi efectuat transferul, a fost transferată la Iaşi. (…) Ceea ce s-a întâmplat la Slatina, vom vedea de ce această pacientă a fost subevaluată, în condiţiile în care cu aproximativ o lună a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin în care avem foarte clar criterii de transfer în funcţie de gradul de arsură al suprafeţei corpului. Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori. Abia de mâine vom începe să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns la a subevaluă. Ieri am aflat de caz. Vom începe de mâine (n.r. – luni) să vedem ce s-a întâmplat şi de ce cei care trebuiau să îşi respecte fişa postului nu au făcut-o (…) Vom vedea ce rezultate va aduce la iveală anchetă în acest caz. Nu putem să pedepsim sistemul pentru că unii din sistem nu îţi fac datoria„.

Potrivit ministrului Sanătaii,în prezent starea pacientei este stabilă, fiind la terapie intensivă la Iaşi.

Femeie cu arsuri, plimbată în trei spitale

O femeie în vârstă de 61 de ani care suferit arsuri pe 45% pe corp a fost operată imediat după ce a fost transferată la Centrul de Arşi din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Potrivit Dianei Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi,femeia a fost transferată de la Braşov cu ajutorul unui avion SMURD, după care a fost internată la Clinică de Chirurgie Plastică şi Arşi din cadrul unităţii medicale.

.,,Am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a fost operată, arsura a fost excizată şi s-a făcut grefarea cutanată. Transferul a fost solicitat pentru că este o pacientă cu arsură gravă”, a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.

Spitalul din SlatinaPacienta, depistată cu infecție cu Klebsiella

Inițial, femeia a ajuns la spitalul din Slatina. După ce i-au curățat rănile și au stabilizat-o, conform protocolului, medicii de aici au cerut transferul către un spital de rang superior, specializat în îngrijirea marior arși. Cu atât mai mult cu cât femeii i s-au descoperit bacterii periculoase.

„A ieşit pozitiv pentru Klebsiella. Înseamnă că pacienta a venit de acasă cu această Klebsiella. Au fost recoltate secreţii de la nivelul plăgilor arse pe care nu s-a dezvoltat nimic, avem şi analize în sensul ăsta. Dar de reţinut este că pacienta avea nişte antecedente personale patologice destul de importante, cum ar fi acest diabet zaharat insulino-necesitant şi această hepatită virală B”, a explicat pentru Digi24 medicul Florin Popa, specialist în chirurgie plastică la spitalul din Slatina.Singurul loc unde a putut fi fransferata a fopst la Spitalul Județean din Brașov, unde pacienta a plecat a două zi, unde i-au fost făcute alte analize,  coordonatorul secției de mari arși spunnandu-i familiei că pacienta este într-o stare mult mai gravă decât i-ar fi colegii de la Slatina. Asftel  că a fost trabsferata  către cel de-al treilea spital: Sf. Spiridon din Iași,care are competență în tratarea pacienților cu arsuri grave.Față pacientei a spus  mama ei are arsuri grave pe care nu le pot trata iar după 12 zile a fost aprobat transferul la spitalul din Brașov unde , pacientei i s-a făcut doar toaletarea rănilor, spune fiica ei . .

Spitalul din Iași: Pacienta este operată imediat. Starea, agravată

Odată ajunsă în Iași, medicii au transportat-o imediat în sala de operații și i-au grefat peste 8% din răni.

„SMURD Bucureşti împreună cu SMURD Iaşi au realizat transferul aerian şi terestru al pacientei cu arsuri aflată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov. Fiind într-o stare critică. Arsurile sunt de 14 zile, sunt arsuri pe 45% din suprafaţa corporală, din care 30% sunt arsuri grave. Pacienta este intubată, ventilat mecanic, este în terapie intensivă”, a explicat prof. Univ. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

În timp ce femeia se zbate între viață și moarte, familia acuză medicii că au tratat cu nepăsare cazul și au pierdut timp preţios.

Spitalul din Brașov nu a dorit  dea  un punct de vedere.