Cutremur în România! Primul din februarie. Unde s-a simțit și cât a fost de puternic a fost
- Simona Suciu
- 2 februarie 2022, 08:24
Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au tras alarma în miez de noapte. Un cutremur s-a produs în apropierea a zece orașe.
Un nou cutremur s-a produs azi noapte la ora 00:19:38 în zona seismică Vrancea, Buzău. Seismul a avut o magnitudine 2.7 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 120 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55 km NE de Ploiesti, 67 km SE de Brasov, 107 km N de Bucuresti, 126 km V de Braila, 130 km V de Galati, 132 km NE de Pitesti, 138 km S de Bacau, 172 km N de Ruse, 180 km E de Sibiu, 220 km SV de Iasi.
De la începutul anului 2022 în România au avut loc 16 cutremure, cel mai puternic înregistrându-se în 16 ianuarie la ora 15:43:12 (ora României), în zona seismică Vrancea. A avut o magnitudine de 4.5 și s-a produs la adâncimea de 145.813 kilometri.
Ne așteaptă un mare cutremur
Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, spune că ne așteaptă un mare cutremur în cel mult 20 de ani.
Specialistul estimează că magnitudinea seismului va fi de peste 7 grade pe scara Richter. „Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri”, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu.
Pagubele pe care le va produce viitorul cutremur major
Seismologul s-a ferit să facă aprecieri cu privire la eventualele pagube pe care le-ar produce un astfel de cutremur majos A subliniat că totul va depinde de factorii pe care i-a enumerat mai sus.
„Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat profesorul.