Cutremur în Biserica Ortodoxă. Ucraina rupe definitiv legăturile cu Patriarhia Rusă

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, cere doi ani de închisoare pentru cei care fac glume despre Biserica Catolică sursa: Twitter

Biserica Ortodoxă ucraineană a anunțat că renunță la colaborarea cu Patriarhia Rusă. Decizia a fost luată după ce Vladimir Putin a început războiul în Ucraina, iar marea lor dorință este „deplina independenţă”.

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunțat că va înceta orice fel de legătură cu aceasta după ce Rusia a atacat Ucraina.

"Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina", a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la finalul conciliului consacrat "agresiunii" ruse împotriva ţării sale, pronunţând "deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene".

"Conciliul condamnă războiul, care este o încălcare a poruncii Domnului 'Să nu ucizi!' şi îşi exprimă condoleanţele pentru toţi cei care suferă din cauza războiului", adaugă comunicatul.

Potrivit Bisericii Ucrainei, relaţiile sale cu conducerea sa moscovită erau "complicate sau inexistente" de când în Ucraina a fost declarată legea marţială.

Doar Biserica Ortodoxă ucraineană era până acum subordonată canonic Patriarhiei Ruse. Există și Biserica Ortodoxă a Ucrainei,care a câștigat independența în 2019.

Patriarhul Kiril al Moscovei, mesaj de pace

Patriarhul Kirill al Moscovei, un apropiat al lui Vladimir Putin, a transmis un mesaj de pace cu ocazia sărbătorilor pascale. Acesta a fost aspru criticat de preoții din Vest după ce a declarat că vrea ca războiul să se termine, dar l-a sprijinit pe liderul de la Kremlin.

„Fie ca Dumnezeu să le dea acest dar de Paşte ca ajutor celor care sunt implicaţi în acest conflict, să le potolească inimile, minţile şi sufletele, pentru ca acest război să se termine cât mai repede posibil şi ca pacea atât de aşteptată să domnească.

Fie ca Domnul să reconcilieze mai întâi poporul nostru în Ucraina, în Donbas, unde sângele curge în continuare”, a transmis acesta.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a fost multă vreme un apropiat al lui Vladimir Putin, iar creștinii ortodocși nu au putut să-l ierte pentru războiul din Ucraina. Mulți s-au așteptat ca legătura lor să se destrame încă de la începutul atacurilor.

Aproximativ jumătate din cele 45 de eparhii ortodoxe ale Ucrainei au încetat să-l mai pomenească pe Patriarhul Kirill în timpul rugăciunilor: „Cum poți accepta rugăciunile pentru patriarhul care binecuvântează soldații care încearcă să-ți omoare fiul?” a întrebat Andreas Loudaros, editor al revistei Orthodoxia din Atena.

Asta nu este tot. Alți credincioși și preoți au semant o petiție în care îl acuză pe Kirill că a comis „crime morale prin binecuvântarea războiului împotriva Ucrainei.”