Soluție în fața unui cutremur. Gândacul cyborg, speranța victimelor prinse între dărâmături

Soluție în fața unui cutremur. Gândacul cyborg, speranța victimelor prinse între dărâmăturiCutremur Japonia. Sursa Foto: Dreamstime.com

Roboții biohibrizi nu mai sunt de multă vreme o noutate, aceștia fiind programați să îndeplinească sarcini din ce în ce mai diverse. Acum, cercetătorii din Singapore au dezvoltat un gândac cyborg care poate fi folosit în caz de cutremur.

Poziția geografică a Japoniei a pus țara în fața mai multor provocări din cauza dezastrelor naturale. Unul dintre acestea s-a petrecut în 2011, atunci când un cutremur a distrus zeci de mii de clădiri. Ulterior, un tsunami a devastat coasta de est a țării, numărul persoanelor dispărute fiind de peste 18.000.

Insecta cyborg, salvarea oamenilor după cutremur

Hirotaka Satoun, inginer la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, pare să fi găsit un ajutor în fața cutremurului. Acesta a proiectat o insectă cyborg, după ce și-a imaginat un roi de creaturi vii care se strecoară printre dărâmături. Aceste insecte ar fi controlate de electrozi acționați de la distanță atunci când este necesar.

Creaturile ar avea montate senzori capabili să identifice supraviețuitorii. Acestea ar mai fi dotate cu transmițătoare pentru a semnala locația lor.

Insectele lungi de 5 centimetri pot transporta până la 15 grame de tehnologie montată. În prezenta, tehnologia include o cameră cu infraroșu și un procesor capabil să detecteze oamenii.

Dezastru cutremur Japonia 2011

Insectele pot fi controlate de la distanță

Echipa lui Sato poate direcționa de la distanță insectele la stânga, la dreapta și înainte sau le poate lăsa să navigheze în mod autonom către destinațiile programate.

Laboratorul lui Sato este unul dintre zecile din întreaga lume care lucrează în domeniul emergent al roboticii biohibride. Aceasta este o disciplină în care inginerii caută să creeze roboți dintr-o combinație de componente convenționale din metal și plastic și țesuturi biologice vii:

„Un biohibrid este într-adevăr orice robot care combină atât materiale biologice, cât și materiale sintetice”, spune Victoria Webster-Wood, inginer la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania, potrivit nature.com.

Domeniul implică anumite provocări pentru cercetătorii care vor să limiteze pagubele unui cutremur

Tipul și cantitatea de material biologic utilizat variază considerabil între cercetători. La fel variază și provocările pe care își propun să le rezolve.

Salvatorii au folosit de mult câini pentru a căuta locurile cu cutremure periculoase. Inginerii au dezvoltat roboți pentru a face același lucru de zeci de ani. Cu toate acestea, precum câinii, atunci când se confruntă cu munți de moloz, majoritatea roboților sunt împiedicați să traverseze suprafața. Explorarea în interior ar necesita ceva mai mic și mai rezistent, iar un gândac pare a fi mai potrivit.

Intenția inginerului Sato este să folosească sute de gândaci cyborg pentru a explora în mod autonom zonele de căutare. Dar pentru a se asigura că rămân în zona țintă, Sato avea nevoie de un mijloc de a le dirija mișcarea.

El a făcut acest lucru prin atașarea electrozilor în diferite părți ale corpului insectei, care pot fi controlate fie de un operator uman de la distanță, fie de computerul de bord. Stimularea electrică a receptorilor de atingere sau a mușchilor de pe partea stângă a gândacului face ca insecta să se miște la dreapta și invers.