Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter (conform raportării inițiale) a avut loc în Turcia, la 9:31 ora României. Ulterior, seismologii au redus magnitudinea cutremurului din centrul Turciei de la 5,7 la 4,8 grade. Potrivit datelor actualizate, epicentrul cutremurului a fost la 34 km nord-vest de orașul Gaziantep, unde locuiesc aproximativ 1,06 milioane de oameni. Focarul s-a situat la o adâncime de 10 km. Cutremurul a fost resimțit în Cipru, Turcia, Iordania, Liban, Siria și Irak. Nu s-au raportat victime sau pagube materiale.
Noi avertismente vin de la seismologi
Omul de știință a Pământului Prof. Dr. Naci Görür a atras atenția asupra faliei Yedisu și a avertizat că un cutremur puternic ar putea afecta regiunea în viitor, conform ziarului turc Dunya. Subliniind că perioada de recurență a cutremurului din falia Yedisu a expirat, Görür a subliniat că zona dintre Erzincan, Bingöl și Karlıova s-ar putea confrunta în curând cu un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe linia în cauză.
Görür a declarat pentru Haberglobal: „Ne așteptăm la un cutremur în regiunea Yedisu, între Erzincan, Bingöl și Karlıova. Perioada de recurență a cutremurului din falia Yedisu s-a încheiat. Ultimul cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 a avut loc în 1794. „Având în vedere că o ruptură majoră are loc în medie la fiecare 250 de ani, timpul a trecut”, a spus el.
În ceea ce privește falia, pe care o definește ca fiind „foarte riscantă”, Görür a spus: „Această falie nu s-a manifestat la cutremurul de la Erzincan din 1939 și nici la cutremurul din 1992. Cred că există o acumulare semnificativă de energie.” „Densitatea clădirilor și a populației în această regiune nu este mare, dar există încă un risc mare de cutremur”.
De asemenea, un alt om de știință, prof. Dr. Okan Tüysüz a avertizat de asemenea: „Există potențialul de a se produce un cutremur de peste 7,2, dar nu știm când se va întâmpla acest lucru”.
„Are potențialul de a produce cutremure de peste 7,2 grade”
Prof. Dr. Okan Tüysüz a mai subliniat că regiunea se află într-un punct periculos în ceea ce privește potențialul de cutremur.
Adăugând că segmentul Yedisu este una dintre liniile riscante, prof. Dr. Tüysüz a spus: „Când ne uităm la trecut, vedem că segmentul Yedisu este riscant. Acest segment începe de la estul Câmpiei Erzincan și se extinde până la Karlıova. Este, de asemenea, o parte a faliei din Anatolia de Nord. Nu a existat cutremur în această regiune de aproape 300 de secole Secțiunea de la Karlıova la Bingöl s-a rupt în 1971. Prin urmare, nu ne așteptăm la un cutremur pe această linie a menționat, însă, există posibilitatea unui cutremur care să afecteze Palu”.
Cutremur și în Gorj, în această dimineață
Tot astăzi, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,8, la ora 9:06, în județul Gorj, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul a avut loc la o adâncime de 5 kilometri și s-a produs la 16 kilometri nord-vest de Târgu Jiu, fiind resimțit în zonele învecinate, la 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 70 km sud de Hunedoara, 84 km sud de Deva, 97 km est de Reșița și 99 km vest de Râmnicu Vâlcea.
Nu există indicii care să arate vreo legătură între cutremurul din Gorj, și cel din Turcia.