Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur ciudat în România, în zi de sărbătoare. Ce au înregistrat aparatele de la INFP?
Cutremur ciudat în România, în zi de sărbătoare. Ce au înregistrat aparatele de la INFP?

Cutremur ciudat în România, în zi de sărbătoare. Ce au înregistrat aparatele de la INFP?

Un nou cutremur a avut loc, luni dimineață, în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

În ziua de 30 Noiembrie 2020, la ora 07:12:21 (ora locală a României), s-a produs în Banat Caraș-Severin un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 11 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 100 km E de Belgrad, 105 km E de Zemun, 119 km S de Timisoara, 158 km N de Nis, 159 km E de Novi Sad, 163 km S de Arad, 171 km V de Craiova, 208 km SE de Szeged, 223 km SV de Sibiu, 234 km N de Pristina, transmite INFP.

Cel mai important seism din acest an

Cel mai important seism din acest an s-a produs la data de 31 ianuarie 2020, în județul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimțit până şi la București, capitala României, aflată la o distanță destul de mare de epicentru.

„În ultima perioadă s-au produs cutremure în jurul magnitudinii de 3 sau și mai mici. E o activitate normală a zonei Vrancea, cam la 2 ani se produce un cutremur între 5 grade și 6 grade pe Richter. Practic, această activitate a zonei Vrancea se încadrează în activitatea normală pentru regiune.

CITEȘTE ȘI Cutremur bizar în România, sâmbătă dimineață. Alertă la INFP. Ce magnitudine a avut

Dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade Richter în zona Vrancea la o adâncime de, să zicem, 100 de kilometri, sigur, sunt afectate blocurile care au mai trecut prin alte cutremure anterioare, cum sunt cele din 1990, 1986, 1977, care nu au fost consolidate. E posibil să fie afectate și alte clădiri care nu au fost afectate în urma cutremurului din 1977 și peste care au trecut 50 de ani. Cutremurele care produc pagube mari sunt cele peste 7,2”, spunea Constantin Ionescu, directorul general al INFP.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă regiune seismologică din România, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.