Curtea Europeană, aviz favorabil pentru AirBnB. Pentru Uber...încă nu

Curtea Europeană, aviz favorabil pentru AirBnB. Pentru Uber...încă nuAirbnb. Sursa foto: dreamstime.com

Curtea Europeană de Justiţie a decis că AirBnB nu are nevoie de autorizaţie de agent imobiliar deoarece este o societate pentru servicii de informare.

Potrivit La Stampa, în ciuda climatului politic european care anunță o iminentă represiune asupra platformelor online, Curtea Europeană de Justiție a emis o decizie importantă asupra Airbnb - populara platformă online pentru închirieri pe termen scurt.

Într-o procedură privind plângerea adresată Airbnb de către hotelierii francezi, care au contestat absența unei licențe de agent imobiliar, judecătorii europeni au decis că platforma nu operează ca serviciu imobiliar, ci un simplu serviciu de internet şi că nu are nevoie de autorizaţie.

În schimb Uber care, odată recunoscut drept serviciu de transport de către Curtea Europeană, a trebuit să își adapteze profund modelul de afaceri, adică închiderea UberPop și concentrarea pe taxiuri autorizate în mod regulat. Dacă Curtea Europeană ar fi ales aceeași abordare pentru Uber ca şi pentru Airbnb, practicând prin impunerea licenței de agent imobiliar, impactul ar fi fost considerabil.

De ce a fost tratat Airbnb diferit de Uber?

Diferența constă în gradul mai redus de funcționare a aplicaţiei Airbnb în comparație cu Uber: în special, AirBnB nu stabilește condițiile contractuale de cazare și tarifele. În schimb, cei care folosesc serviciul de taxi Uber respectă regulile și prețurile stabilite chiar de Uber, nu de șoferul de taxi.

Dar, dincolo de disertațiile legale, este o sentință bună?

Revoluția digitală ne arată  că transformările tehnologice perturbă sistemele consacrate: odată cu apariția Uber, antreprenoriatul inovator a câștigat împreună cu cetățenii nemulțumiți de serviciul tradițional de transport urban, în timp ce au pierdut organizațiile celor mai reticenți șoferi de taxi refuzând schimbarea.

Deși Uber a eșuat în faţa "judecăţii europene", continuă să funcționeze și nici nu este singur: trebuind să se confrunte cu diverse platforme concurente, unele dintre ele fiind chiar gestionate de șoferi de taxi „convertiți”.

Rolul instanței europene a fost de a pune mize pentru a proteja o serie de interese, atât pentru lucrători, cât și pentru utilizatori.

Se va întâmpla același lucru și cu Airbnb sau se va consolida în continuare sistemul actual de închirieri online pe termen scurt, având în vedere rezultatul pozitiv al sentinței? Este dificil de spus, deoarece Curtea Europeană s-a concentrat asupra obiectului specific al hotărârii franceze, evitând în schimb să se exprime asupra altor probleme generale pe care modelul Airbnb le ridică, cum ar fi: locatarii care utilizează AirBnB ar trebui să se adapteze reglementărilor hoteliere.

Dacă legislația ad-hoc nu intervine de la Bruxelles, aceste cazuri noi vor ajunge probabil mai devreme sau mai târziu în instanţele judecătorilor europene, relatează lastampa.

De menţionat că Airbnb  a beneficiat de creșteri considerabile pe piaţă  în ultimii doi ani, după ce a introdus conceptul de economie colaborativă bazat pe facilitarea legăturii dintre persoanele care vor să-și închirieze apartamente sau camere pe o perioadă scurtă, și cei în căutare de astfel de servicii. Adică: avantajul principal al platformei Airbnb constă în folosirea datelor pentru extinderea serviciilor precum perioada vacanței și anumite servicii sau produse care ar putea fi pe placul călătorilor pot fi ușor obținute cu ajutorul lor.

Ne puteți urmări și pe Google News