
Curtea Penală Internațională de la Haga a deschis o anchetă care vizează acțiunile guvernului italian pentru „obstrucționarea administrării justiției în temeiul articolului 70 din Statutul de la Roma” în legătură cu afacerea generalului Almasri, scrie ziarul Avvenire pe pagina sa online.
Almasri, reținut și eliberat din Italia
Osama Almasri Najim, șeful poliției judiciare din Libia, a fost reținut la Torino în 19 ianuarie, în baza mandatului CPI, dar după două zile a fost eliberat și dus la Tripoli cu o aeronavă a forțelor italiene.
În plângerea primită de Parchet, trimisă cancelarului și președintelui Tribunalului Internațional, sunt indicate numele Giorgiei Meloni, cel al ministrului justiţiei Carlo Nordio și numele ministrului de interne Matteo Piantedosi.
Documentul trimis judecătorilor a fost transmis de avocații unui refugiat sudanez care le descrisese deja în 2019 anchetatorilor internaționali torturile pe care generalul libian Osama al Najem, cunoscut sub numele de Almasri le aplicase lui și soției sale în perioada în care s-au aflat în detenţie în Libia.
„Avem încredere în dreptatea umană”
În cele 23 de pagini publicate de ziar„ul Conferinţei Episcopale Italiene, afacerea Almasri este reconstituită până la întoarcerea generalului în Libia. Documentul a fost semnat de „FrontLex”, organizația internațională a avocaților pentru drepturile omului care se află în prima linie în fața instanțelor UE, ONU și Haga.
Refugiatul este asistat la Paris de Juan Branco și Omer Shatz, avocați implicați în diferite procese în fața jurisdicțiilor internaționale.
„Cred că în lumea asta toată lumea investighează puțin despre orice. Avem încredere în dreptatea umană. Postulez justiţia divină tocmai pentru că cea umană este deseori greșită, dar haideți să ne mulţumim cu ceea ce avem și să vedem ce se va întâmpla", a declarat ministrul Justiției, Carlo Nordio, la emisiunea „Un giorno da pecora”, vorbind despre acuzația împotriva guvernului italian pe care Curtea Penală Internațională este chemată să o evalueze.

Sursa foto: https://x.com/MarcoFattorini
Cum a scăpat Almasri din Italia
„Aș dori ca fiecare persoană care a săvârșit o infracțiune să fie judecată și, dacă va fi găsită vinovată, condamnată și pedeapsa să fie executată conform regulilor și procedurilor. Ieri s-a mai spus că Almasri a fost un torționar.
Dar dacă am urma acest criteriu, nici măcar tribunalul de la Nürnberg nu ar mai avea sens: instanțele există pentru că trebuie să respecte regulile. În primul rând trebuie să aplicăm legile, altfel ne vom întoarce la stadiul în care ne vom face singuri dreptate.
Ideea că un torționar ar trebui pedepsit ca atare indiferent de respectarea regulilor înseamnă delegitimarea existenței tribunalelor internaționale”, a continuă ministrul justiției Nordio la emisiunea radiofonică.
Când a fost întrebat dacă nu îi pare rău că un presupus torționar precum Almasri nu a fost judecat pentru încălcarea unei reguli, Nordio a răspuns: „Desigur că îmi pare rău”, scrie La Stampa.
(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)