SCANDALOS! Curtea de Conturi a STABILIT: Prejudiciu adus statului după SPECIALIZĂRILE FALSE ale BUGETARILOR

SCANDALOS! Curtea de Conturi a STABILIT: Prejudiciu adus statului după SPECIALIZĂRILE FALSE ale BUGETARILOR

Semnalul de alarmă oferit de EVZ în privința specializărilor oferite bugetarilor și care sunt, de fapt, vacanțe de lux, a fost preluat și de alte publicații din țară.

Vremeanouă.ro relatează cazul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Vaslui, unde ani la rând s-a plecat la specializări în același mod: cazări în hoteluri de lux, condiții la fel, totul plătit din banii contribuabililor.

Sursa menționată susține că responsabilii de la Curtea de Conturi au ajuns la o concluzie incredibilã: de cazãrile în hoteluri de lux, la specializãri, beneficiau si membrii familiilor angajatilor DGASPC, cu complicitatea conducerii institutiei. Paguba, în doar trei ani de zile, este de peste 300 de milioane lei vechi, însă suma poate fi mult mai mare.

“Entitatea verificatã a procedat în unele cazuri la decontarea eronatã a cheltuielilor de cazare pentru angajatii care s-au deplasat în interes de serviciu la diverse intitutii ale statului din tarã sau la cursuri de specializare, astfel: din esantionul stabilit în vederea testãrii, rezultã cã, în cazul unor deplasãri efectuate de cãtre salariati, entitatea a decontat în totalitate contravaloarea cazãrii la hoteluri de 4 stele, asa cum rezultã din facturile eliberate de unitãtile de cazare, anexã la ordinul de deplasare, fãrã a tine cont de precizãrile articolului 26 (2) din HG nr. 1860 din 21.12.2006. Actul normativ precizeazã cã în cazul în care cazarea s-a fãcut într-o structurã de primire turisticã de confort superior celor de 3 stele, se deconteazã numai 50% din tariful de cazare perceput. Potrivit documentelor prezentate de entitate, diferenta achitatã fãrã temei legal este de 3.984 lei. Analiza documentelor prezentate, din esantionul stabilit, a condus la constatarea cã nu în toate cazurile de deplasãri interne ale salariatilor au fost prezentate documente din care sã rezulte numãrul de persoane care s-au deplasat si pentru care a fost decontatã cazarea. Valoarea facturilor de cazare decontate în aceste cazuri este mai mare decât pentru cazarea unei singure persoane”, se aratã în raportul de control. Asta înseamnã cã zeci de angajati ai DGASPC, cu binecuvântarea conducerii, plecau la mare sau la munte, la asa-zise specializãri, cu tot cu familii, de asta s-au gãsit facturi cu sume mai mari decât pentru o singurã persoanã.

Materialul poate fi citit integral pe vremeanoua.ro