Evenimentul Zilei > EVZ Special > Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a executării stării de alertă
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a executării stării de alertă

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de suspendare a executării stării de alertă

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că cererea de suspendare a executării Hotărârii privind starea de alertă depusă în instanță de o persoană fizică a fost respinsă de către Curtea de Apel București.

Curtea de Apel București a respins  o cerere de suspendare a executării Hotărârii de Guvern 394/2020 privind declararea stării de alertă, actul normativ fiind atacat în instanță de o persoana fizică, informează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat.

Cererea  de suspendare a stării de alertă, cconsiderată „inadmisibilă”

„Astăzi, 9 iunie 2020, Curtea de Apel București a respins cererea de suspendare a executării Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ca fiind inadmisibilă în temeiul art. 5 alin. 3 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ”, transmite MAI într-un comunicat de presă.

Starea de alertă este valabilă şi produce în continuare efecte juridice

Potrivit surse citate mai sus, Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este valabilă şi produce în continuare efecte juridice.

„Prin urmare, Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 este valabilă și produce în continuare efecte juridice”, potrivit celor relatate în comunicat.

Este mai importantă protejarea populaţieie, din acest motiv a fost respină această cerere

„Respectăm dreptul la opinie și petiție, dar amintim că acest act normativ a fost contestat și în alte procese, dintre care unul a fost soluționat, pe fond, în sensul respingerii cererii ca inadmisibilă, iar două fiind anulate.

Reamintim că dezideratul nostru și al tuturor cetățenilor a fost și este protejarea sănătății publice și oprirea răspândirii infecțiilor cu Covid-19″, se arată în comunicatul Ministerul Afacerilor Interne.

Această Hotărâre a fost atacată în instanță de o persoana fizică și s-a solicitat suspendarea executării sale”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că Legea a fost atacată de către un avocat la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc contravențiile și amenzile pentru încălcarea legii.

De asemenea, Avocatul Poporului contestă și articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern.