Curtea Constituţională: Lipsa posibilităţii de a contesta sechestrul, neconstituţională

Curtea Constituţională: Lipsa posibilităţii de a contesta sechestrul, neconstituţională

Lipsa posibilităţii de a contesta luarea unei măsuri asigurătorii, putând fi contestat numai modul de aducere la îndeplinire a măsurii, conform Codului de procedură penală, este neconstituţională, a decis, ieri, Curtea Constituţională.

Curtea a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului privind art. 250 alin. (6) din Codul de procedură penală, conform cărora: „(6) Împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii asigurătorii luate de către judecătorul de cameră preliminară ori de către instanţa de judecată, procurorul, suspectul ori inculpatul sau orice altă persoană interesată poate face contestaţie la acest judecător ori la această instanţă, în termen de 3 zile de la data punerii în executare a măsurii”.

Dreptul la proprietate

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care nu permite şi contestarea luării măsurii asigurătorii este neconstituţională. Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin prevederilor constituţionale ale art. 21 coroborate cu cele ale art. 129, referitoare la accesul liber la justiţie şi exercitarea căilor de atac, precum şi prevederilor art. 44 din Legea fundamentală, care consacră dreptul de proprietate privată.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului.