Evenimentul Zilei > Economie > Cursul valutar anunțat de BNR. Ce se întâmplă cu leul nu e păcăleală de 1 aprilie
Cursul valutar anunțat de BNR. Ce se întâmplă cu leul nu e păcăleală de 1 aprilie

Cursul valutar anunțat de BNR. Ce se întâmplă cu leul nu e păcăleală de 1 aprilie

Banca Națională a României a transmis joi, 1 aprilie 2021, că moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro, cursul valutar anunțat de BNR fiind de 4,9117 lei/euro, în scădere cu 1,34 bani (-0,27%), faţă de cotaţia precedentă, de 4,9251 lei.

Cursul valutar anunțat de BNR. Ce se întâmplă cu leul nu e păcăleală de 1 aprilie. În noul contetx, moneda românească s-a apreciat şi faţă de dolar, care a fost cotat la 4,1836 lei, în scădere cu 1,33 bani (-0,32%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,1969 lei.

”Cursul leu/franc a coborât cu 2,97 bani (-0,66%), până la o cotaţie de 4,4216 lei, comparativ cu cea anterioară, când un franc elveţian valora 4,4513 lei. Gramul de aur s-a scumpit, joi, cu 3,08 lei (1,35%), atingând nivelul de 230,5864 lei, de la 227,4991 lei, cât se anunţase în şedinţa de miercuri”, arată BNR.

Cursul valutar anunțat de BNR

Tot joi, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a dezvăluit că BNR nu a exagerat cu scăderea dobânzilor.

Totodată, acesta a indicat că a existat gradualitate, dar şi dozaj, ambele bine calibrate de analiștii Băncii Naționale a României. Observațiile au fost făcute la la un eveniment de specialitate.

”BNR nu a sărit calul, nu am exagerat cu scăderea dobânzilor, a existat gradualitate dar şi dozaj, ambele bine calibrate. Prin deciziile luate, a fost asigurat un anumit echilibru, care nu este uşor nici de obţinut, nici de menţinut.

Exagerările s-ar fi văzut pe cursul valutar

Dacă am fi exagerat s-ar fi văzut din prima fază pe curs, iar în câteva luni, jumătate de an, s-ar fi văzut şi în inflaţie. Unii oameni cred că dobânzile sunt scoase din joben, că sunt făcute din pix, nimic mai greşit!

Există un proces foarte elaborat, muncim şi 2 luni până la o decizie, sunt 3 departamente implicate în acest proces, luăm bob cu bob datele economice.

Din exterior poate părea simplu: reducere, menţinere sau creştere, dar nu este aşa, deloc! Deciziile noastre au efecte asupra a milioane de cetăţeni, nu ne jucăm cu ele, nu este loc de erori”, a declarat Cristian Popa la dezbaterea Pulsul Pieţei Financiare.

Leul s-a depreciat și mai mult față de euro! Cursul valutar 31 martie 2021, rescrie statistica BNR

Euro urcă şi mai mult. Maxim istoric la cursul valutar de marţi, 30 martie 2021