”Cursa lașului”. Întrecerea stupidă care a dus la moartea a doi tineri
- Georgeta Petrovici
- 3 august 2015, 11:47
Două familii sunt în doliu după ce și-au pierdut copiii. Luni le primesc cadavrele de la IML și se vor pregăti de înmormântare. O a treia, și-a trimis, duminică, copilul la pușcărie. La 19 ani, puștiul teribilist intră primele 30 de zile în arest preventiv. O joacă nebunească între tineri care au vrut să se dea mari s-a transformat în cruntă tragedie, sâmbătă dimineața, în Timiș. Psihologii sunt de părere că cele întâmplate vorbesc despre felul de a fi al unei întregi generații care suferă mari lipsuri emoționale.
Plecați de la o petrecere de majorat, mai mulți tineri au pus rămășag cu alții că au nervii tari și mașinile puternice și că, doi dintre ei, unul contra altul, sunt capabili să gonească pe carosabil, față în față, cu pedalele de accelerație apăsate ”blană” în BMW-uri, până ajung să evite, la limită, o ciocnire. ”Cursa lașului” s-a organizat sâmbătă noaptea la ora 2,00, pe DJ 697, între Lovrin și Pesac. După ce s-a pariat, au pornit în cursă, unul spre celălalt, Adrian Betea, 27 de ani, și Cristian – Marius Jianu, 19 ani. Jianu rula pe contrasens când a pierdut controlul volanului și a ieșit de pe carosabil. Și-a izbit în plin cel mai bun prieten, Ovidiu Șerban, 24 de ani, și un alt amic, Costel Lazăr, 20 de ani. Acesta din urmă a murit pe loc. Șerban a supraviețuit doar până la sosirea ambulanței.
”A fost o idee spontană”
Trezit brusc la realitate, criminal la 19 ani, Jianu a recunoscut tot în fața polițiștilor care l-au audiat: că a băut la chef, că au făcut pariu, între prieteni, că s-a urcat băut la volan, pentru cursă. ”A fost o idee spontană. S-a propus să testăm mașinile, să vedem care BMW e mai puternic”, a relatat Jianu.
”Poliția a deschis un dosar penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, organizarea de întreceri neautorizate pe drumurile publice și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului”, arată Mirela Drăghicioiu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Timiș. Cristian Jianu avea o alcoolemie de 0,70 mg /l. Duminică, Judecătoria Sânnicolau Marea decis trimiterea lui în arest preventiv pentru 30 de zile.
”Erau mai zburdalnici”
Viața comunității din Pesac a fost data peste cap. Rivalul lui Jianu în cursă, Adrian Bețea tocmai își planifica nunta cu verișoara lui Șerban. ”E doliu în comună. Două familii își îngroapă copiii, o a trei își pierde copilul care merge la pușcărie. Mai erau și prieteni. Nu știu cum vor trece peste asta”, explică primarul Cornel Toma. Edilul recunoșate că tinerii erau ”mai zburdalnici”, ieșeau cu BMW-urile și le turau, însă acciente nu au provocat până acum. Pasionații de drift din Timișoara spun că la Pesac s-a făcut cursă pe bani. ”S-a pariat. Ei erau un grup care făcea așa ceva, la distracție. Acum doi ani, la o cursă, au pierdut controlul ambele mașini și au ajuns în balta de la Lovrin”, povestește sursa EVZ.
O viață cu non-valori
Psihologii contactați de EVZ au încercat să explice mcanismul ce a declanșat, în mintae tinerilor, nevoia de a participa la curse de mașini riscante. Nevoia de adrelină, modelele nefericite pe care le preiau din filme, plictiseala, nevoia de a-și hrani ego-ul fragil, sunt principalele cauze. Pentru niște tineri educați nu era de importanță vitală puterea BMW-ului din dotare.
”Din păcate această generație se confruntă cu mari carențe emoționale și astfel, stima reprezentanților ei este una cu valențe negative. Pentru că lumea îi adulează pe rebeli și șmecheri, băieții "răi", în grupul lor de prieteni, sunt considerați bărbați adevărați. Nevoia principală a oricărui om este cea de validare, de a primi confirmări că este "mai tare" decât un altul. Astfel că, dacă simt că nu au cu ce să iasă în evidență - neavând realizări deosebite în vreun domeniu - apelează chiar la lucruri antisociale ca să se evidențieze cumva. Dacă educația de acasă nu s-a bazat pe valori sănătoase, dacă modelele din societate nu promoveaza modele sănătoase, dorința unui tânăr este să se evidențieze și să fie acceptat de un anumit grup care are aceleași "non-valori" ca și el. Important pentru acești tineri este să fie șmecheri, să sfideze regulile și legile, să "nu fie fraieri", să primească respectul și aprecierea grupului de apartenență și de referință. Pot brava, pot forța la maxim, în speranța că celălalt se va feri și astfel, ”câștigă”. Acesti tineri aleg extremul pentru că doar așa pot obține validare din partea celorlalți”, explică psihologul Ursula Yvonne Sandner.