Cursa înarmărilor se accelerează! SUA încearcă să-și păstreze hegemonia? România plusează!

Cursa înarmărilor se accelerează! SUA încearcă să-și păstreze hegemonia? România plusează!

„Creșterea cheltuielilor militare germane poate fi parțial explicată de percepția unei amenințări sporite din partea Rusiei, împărtășită de multe state membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”, a declarat cercetătorul SIPRI, Diego Lopes da Silva.

De asemenea, s-au înregistrat creșteri puternice în țările care au făcut achiziții importante de sisteme de arme, cum ar fi Bulgaria, unde cheltuielile militare au crescut cu 127%, și România, cu o creștere de 17%.

China, India, Rusia și Arabia Saudită au completat top cinci, în urma SUA. Împreună, ele au însumat aproape două treimi din cheltuielile militare globale.

China are cheltuieli estimate la 261 miliarde de dolari pentru armata sa în 2019, sau 14% din totalul global și cu puțin peste 5% mai mult decât în ​​2018. Comparativ cu 2010, cheltuielile militare ale Chinei au crescut cu 85%, relatează raportul.

Ne puteți urmări și pe Google News

O creștere de 6,8% a cheltuielilor militare în India în 2019 și o scădere de 16% în Arabia Saudită înseamnă că India a urcat pe locul al treilea, pentru prima dată de când SIPRI a început să monitorizeze cheltuielile militare globale, se arată în raport.

SIPRI își întocmește baza de date privind cheltuielile militare începând cu 1949. Cheltuielile Rusiei au crescut cu 4,5% față de 2018, depăşind astfel  Arabia Saudită.

"Scăderea cheltuielilor militare în 2019 a fost neașteptată pentru Arabia Saudită, având în vedere faptul că țara și-a continuat operațiunile militare în Yemen și, după ce un atac cu rachete a provocat daune semnificative industriei sale petroliere în septembrie 2019, tensiunile cu Iranul au crescut", a spus SIPRI”.